hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Írjanak a sikeres orvosok!

Több pozitívumot szeretnének olvasni, ez a kicsengése annak a tanulmánynak, melyben az egészségügyiekről készült hazai kutatásokat vizsgáltak – derül ki a Semmelweis Figyelőn.

Dr. Győrffy Zsuzsa és dr. Molnár Regina (SZTE ÁOK Népegészségtani Intézet) „Az orvosokkal, orvostanhallgatókkal kapcsolatos vizsgálatok távlatai” című tanulmányában azt tűzte ki célul, hogy a rendszerváltás óta orvosokkal, orvostanhallgatókkal készült empirikus kutatásokat és az ezeket bemutató tanulmányokat értékelje – írja a honlap

A tanulmányok átvizsgálása után egyértelműen feltűnt, hogy bár az orvosokkal kapcsolatos problémákra átfogóan kitérnek a vizsgálatok, a pozitív példák hiányoznak – szűrték le. „Megfigyelhető, hogy a hazai kutatásokban kevéssé jelenik az, hogy hogyan ... írhatók le azon csoportok, amelyeknek a tagjai ’sikeresek’. Magyarországon is szükség lenne olyan írásokra, amelyekben egy tapasztalattal rendelkező gyakorló orvos fogalmazza meg saját véleményét, saját életéből vett példákkal és irodalmi hivatkozásokkal  közelíti meg a minden orvost érintő fontos kérdést, hogyan lehet sikeres karriert építeni, mellette családi életet élni, valamint egészségesnek maradni. A jövőben megjelenő tanulmányoknak ezért az orvosláshoz kapcsolódó problémák és a társadalomrajz mellett szükséges lenne arra is koncentrálniuk, hogy jobban erősítsék az orvosi identitást, hívják fel a figyelmet a létező pozitív példákra és hangsúlyozzák a problémák elkerülhetőségét, és ismertessenek sikeres orvosi életutakat is” - olvasható a tanulmány összegzésében.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink