hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

 

Elfogadta az akadémiai törvény módosításáról szóló javaslatot a kormány

A kormány elfogadta a Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) szóló 1994. évi XL. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet korábban az MTA osztályai döntő többséggel támogattak. Pálinkás József, az MTA elnöke elmondta, hogy a rövidesen az Országgyűlés elé kerülő változtatások eredményeképpen az Akadémia működése hatékonyabbá válik, közfeladatait, ezen belül a kutatóintézetek működtetését pedig egyértelműen rögzíti a jogszabály.

A kormány által elfogadott módosító javaslat felsorolja az Akadémia közfeladatait, s ezek ellátásához rendeli a költségvetési támogatást. Így a jogszabály rögzíti a kutatóintézetek alapfinanszírozásának tartalmát is. A vagyongazdálkodás korszerűsödik, a döntéshozatalban az átláthatóságot a legfőbb finanszírozó, a központi költségvetés számára biztosítja a főtitkár által vezetett Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsában a kormányzat képviselőinek részvétele.
A felelősségi körök egyértelműségének erősítését szolgálja, hogy az MTA elnöke lesz a költségvetési fejezetgazda. Az elnökség, amely korábban tanácsadó testület volt, az új szabályozás szerint a közgyűlések közötti időszakokban döntéshozó szervként működik majd.
Pálinkás József, az MTA elnöke elmondta, hogy a módosítások javítják majd a kutatóhálózat eredményességének feltételeit, megújítják és hatékonyabbá teszik az MTA együttműködését a hazai kutatási és felsőoktatási intézményekkel, valamint az európai uniós tagországok, illetve más országok hasonló műhelyeivel.
A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy az Akadémia önállóan gazdálkodjon a vagyonával. Az MTA elnöke a közgyűlés egyetértésével gyakorolja az Akadémiát megillető tulajdonosi jogokat. Létrejön a vagyonkezelő testület is, amely az Akadémia ingatlanvagyonával kapcsolatos döntés-előkészítési, képviseleti és végrehajtási jogkört, valamint az elszámolási és a nyilvántartási feladatokat látja majd el. A nagyobb gazdálkodási önállóság több lehetőséget biztosít az MTA-nak a kutatási eredmények piaci hasznosítására.
Pálinkás József a módosító javaslat kidolgozásának menetét ismertetve elmondta, hogy az akadémiai osztályokban lefolytatott vita során 95 százalék felett volt a dokumentum támogatása. A törvényalkotás folyamatával kapcsolatos várakozásait firtató kérdésre az MTA elnöke kijelentette: "Egyetértéssel került a kormány elé. Amennyiben a kormány által elfogadott javaslat későbbi tárgyalása során nem születnek a törvény lényegét megváltoztató módosító indítványok, akkor nagy többséggel való elfogadására számítok".
A törvényjavaslatot előreláthatóan a tavaszi ülésszakon tárgyalja az Országgyűlés.


Forrás: MTA

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink