hirdetés
2023. március. 24., péntek - Gábor, Karina.
hirdetés

Az ausztrál Monash University kutatói a Journal of Clinical Investigation folyóiratban egy olyan genetikai vizsgálatot ismertetnek, melynek eredményei egy olyan teszt fejlesztésében használhatók fel, ami a veseelégtelenség kockázatának kitett cukorbetegeket lesz képes azonosítani, még a tünetek megjelenése előtt.

Hogyan lehet átjuttatni az inzulint a gyomor mostoha környezetén? Kínai kutatók egy szellemes megoldással álltak elő, amelyről az Mfor ír.

Magnézium „mikromotorokat” fejlesztettek ki, amelyek segítségével magvalósítható a nagy molekulájú hatóanyagok vastagbélfalon keresztüli hatékony felszívódása, írja az OTSZ Online.

A mesterséges hasnyálmirigy minden eddiginél jobbnak tűnik az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére, ám rendkívül drága, írja a hvg.hu.

Úgy is emlegetik az Alzheimer kórt, mint az agy cukorbetegségét. Kialakulhat a cukorbetegség nyomán is, de felléphet különálló egyfajta elszigetelt agyi cukorbetegségként is.

Jóváhagyták az amerikai hatóságok egy olyan gyógyszer használatát, amely képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A délutáni vagy esti mérsékelt vagy erőteljes testmozgás nagyobb mértékben javíthatja a vércukorszint-szabályozást, közli az OTSZ Online.

A cukorbetegség kezelésében szemléletváltásra van szükség, amely a beteget holisztikusan vizsgálja – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az amerikai Georgia államban működő Kennesaw Állami Egyetem kutatói a JMIR Formative Research folyóiratban számoltak be új, kísérleti fázisban lévő eljárásukról, amellyel tűszúrás nélkül is legalább 90%-os pontossággal állapítható meg a vércukorszint.

A svédországi Karolinska Institutet kutatói a Nature Communications folyóiratban számoltak be arról, hogy sikerült feltárniuk, miért fordulnak elő gyakrabban cukorbetegek körében Escherichia coli baktérium okozta húgyúti fertőzések.

A University of California, Irvine kutatói a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egér modellszervezetben a varjúháj gyökeréből kivont hatóanyag jó eredményeket ért el 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésében.

Az OTSZ Online szerint két, 1-es típusú diabetesben szenvedő beteg vércukor-szabályozása javult a kísérleti allogén őssejt-eredetű sziget-sejtek beültetésével.

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, de további több százezer ember élhet úgy, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről.

Miként lett a világhírűvé vált gerincsebészből a művészetek és egy somogyi község kulturális projektjének mecénása? László Ágnes interjúja.