2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Már nem cél a hiányzó háziorvosok pótlása?

A Belügyminisztérium tervei szerint a tartósan betöltetetlen háziorvosi praxisokban a telemedicináé lesz a főszerep – írja a Magyar Hang.

hirdetés

"Magas rangú kormányzati forrásokra" hivatkozva a Magyar Hang azt írja, a legfelsőbb szinten is érzékelik, hogy rohamosan fogy a háziorvosok száma, aminek következtében egyre súlyosabb alapellátási nehézségek vannak az ország mind több pontján. Arra ugyanakkor nincs szándék, hogy a szakmát különböző ösztönzőkkel ismét vonzóvá tegyék.

A számok rohamosan romló helyzetről árulkodnak: az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) honlapján elérhető adatok szerint áprilisban az üres alapellátási praxisok-rendelők száma 748 volt. Ez 96-tal, 14,7 százalékkal több mint 9 hónappal ezelőtt (2023 júliusában). Sokatmondó, hogy az Orbán-kormány hatalomra kerülésének évében, 2010-ben még 176 üres praxis volt Magyarországon és ennek valamivel több mint fele volt fél évnél hosszabb ideje betöltetlen. Azaz 14 év alatt közel megtízszereződött a tartósan orvos nélküli rendelők száma.

A teljes cikk előfizetéssel, vagy a Magyar Hang hetilap május 9-ig kapható 2024/18. számában olvasható.

(forrás: Magyar Hang)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!