Úgy tűnik, mérsékelheti a diabétesz kockázatát a tejfogyasztás
A tehéntej egyeseknél csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – állítja a hvg.hu szerint egy nemzetközi kutatócsoport.
Magyarázatot talált arra egy kínai és amerikai orvoskutatókból álló nemzetközi csapat, hogy miért hoztak korábban vegyes eredményeket a tejfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázata közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok. Egyes kísérletek összefüggést mutattak, mások viszont nem találtak ilyet.
A mostani kutatásban úgynevezett genom-szintű asszociációs vizsgálatot (GWAS) végeztek. (Genetikai variánsok megfigyeléses vizsgálatáról van szó, amit annak megállapítására szoktak végezni, hogy valamelyik variáns kapcsolatban van-e egy adott tulajdonsággal.) Körülbelül 12 ezer spanyol felnőttől vett szövetmintát vizsgáltak, illetve a Nemzeti Rákkutató Intézet által kidolgozott étrendi beviteli becsléseket alkalmazták. Felfigyeltek valamire azoknál, akik egy bizonyos genetikai variánssal rendelkeznek, ami a laktáz enzimet kódolja. Ezt az enzimet a tejben lévő cukrok lebontására használja a szervezet, írja a hvg.hu.