2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

64 milliószor élesebb képeket készít az agyról az új MRI technológia

A Qubit szerint amerikai kutatók negyven éve készülnek arra a technológiai áttörésre, amit végül hétfőn jelentettek be.

A mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) új eljárásával 64 milliószor élesebb felvételek készíthetők az agyról, mint amire a jelenleg használt eszközök képesek. Az új MRI-képek olyan részletesek, hogy minden egyes voxele (a pixel 3D-s megfelelője) mindössze 5 mikron, vagyis 0,005 milliméter. Ilyen felbontásban már nemcsak daganatokat lehet kiszúrni, de komplex szerveződéseket és összeköttetéseket is az agyban, írja a lap.

A több évtizedet felölelő kutatómunka java a Duke Egyetem In Vivo Mikroszkópia Központjában zajlott. Az egéragyról készített felvételhez a Duke szakemberei egy nagy teljesítményű, 9,4 teslás mágnest használtak (a klinikai MRI-k mágnesének erőssége általában 1,5-3 tesla között mozog), a hagyományosnál 100-szor erősebb gradiens tekercseket, valamint egy 800 laptop teljesítményének megfelelő szuperszámítógépet.

A kutatók szerint az ilyen részletes képalkotás lehetővé teszi annak a jobb megértését, hogy az agy miként változik az életkor, a táplálkozás és a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór függvényében.

További részletek a Qubiten

(forrás: Qubit)

cimkék

agy, MRI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!