2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Washington államban is törvényes a kegyes halál

Az amerikai Washington államban is törvényes a "kegyes halál", az erről szóló törvény a héten lép életbe - jelentette az AHN hírügynökség hétfőn.

A Kanadával határos északnyugati szövetségi állam a második az Egyesült Államokban, ahol az orvosok halálos mennyiségű gyógyszert írhatnak fel azoknak a gyógyíthatatlan betegeknek, akik meg akarnak halni. Eddig csak Oregonban volt törvényes ez, ott 14 éve fogadtak el erről törvényt.
Washington népessége a tavaly novemberi elnök- és törvényhozási választással egy időben tartott népszavazáson döntött a kegyes halál engedélyezéséről. Az új törvény nem teszi kötelezővé az eutanázia alkalmazását olyan orvosok és kórházak számára, akiknek, illetve amelyeknek erkölcsi fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatban.
Azok a betegek kérhetnek kezelőorvosuktól eutanáziát szenvedéseik megrövidítésére, akiknek legfeljebb hat hónapjuk van hátra. A gyógyszert az orvos írja fel, de a halálos dózist maguknak a betegeknek kell bevenniük az orvos segítsége nélkül. Kívánságát, hogy meg akar halni, a betegnek szóban és írásban is közölnie kell kezelőorvosaival, tanúk előtt.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink