2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A Pasteur Intézet az SZTE legújabb csúcskategóriás tudományos partnere

Magyarországon egyedülálló együttműködési megállapodást kötött a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású egészségügyi kutatóbázisával a Szegedi Tudományegyetem. A párizsi Pasteur Intézet és az SZTE közös kutatásairól és képzéseiről 2023. április 18-án, Szegeden állapodtak meg a felek.

A Szegedi Tudományegyetem újabb nagymúltú, világszínvonalat reprezentáló kutatási bázisnak, a Pasteur Intézetnek lett közvetlen együttműködő partnere kedden. Mindenki számára ismert, hogy milyen sokat adott hozzá az emberiség orvos- és élettudományi, bakteriológiai, virológiai tudásához a francia intézet névadója, Louis Pasteur és követői. Ezt alátámasztja az intézet munkatársai által nyert 10 Nobel-díj is.

A Pasteur Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara között korábban már létrejött egy együttműködési megállapodás, amelynek a keretében az SZTE SZAOK meghirdeti a Pasteur Intézetben megvalósítható szakmai gyakorlati pályázati helyeket 3-6 hónapra. Az SZTE szerepel a Pasteur Intézet honlapján szakmai gyakorlati partnerként.

A két intézmény közötti bővebb együttműködés részleteinek kidolgozása már 2022-ben elkezdődött, ezt 2023. április 18-án, Szegeden véglegesítették. Az SZTE kutatásain belül is kiemelt fontosságúak az orvosi és élő természettudományi területek.

– Korábbi rektorunk Szent-Györgyi Albert révén már a Szegedi Tudományegyetem is büszkélkedhet egy élettudományi területen adományozott Nobel-díjjal. Abban bízunk, hogy a Pasteur Intézettel való együttműködés számos hasonló jelentőségű és elismertségű felfedezést eredményez, amelyet akár Nobel-díjjal is honorálnak – emelte ki beszédében prof. dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az eseményen részt vett dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, prof. dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes, prof. dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, prof. dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója, dr. Bene Tamás, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának igazgatója, valamint dr. Vincent Richard, a Pasteur Intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

– Örömünkre szolgál, hogy egy oktatási, kutatási, gyógyítási és innovációs területen is kiemelkedő egyetemmel fűzhetjük szorosabbra a kapcsolatainkat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal kutatók és hallgatók a mobilitási programokon keresztül valóban találkozzanak és együttműködésük még hatékonyabbá váljon. Így kamatoztathatjuk mindkét intézmény erősségeit az emberiség és a társadalom érdekében a lehető legjobban – mondta dr. Monica Sala, a Pasteur Intézet oktatási igazgatója.

További részletek az egyetem honlapján

Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Fotó: Kovács-Jerney Ádám

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink