hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Vádlottak padján a magyar egészségügy

Két orvos ült az Egri Járásbíróságon szerda délután a vádlottak padján, de elvileg ott ülhetett volna jelképesen az egész magyar egészségügy, írja a NOL.

A védőbeszédeket hallgatva úgy tűnt, mindenki normálisnak fogadja el, hogy egy 41 fokos lázban szenvedő kisgyereket a januári hidegben, éjnek évadján keresztbe-kasul küldözgetnek fél Heves megyén anélkül, hogy bárki megvizsgálná, és megállapítaná: komoly baja van.

Olyan komoly, hogy huszonnégy órán belül meghal.

Ahogyan a fertőző agyhártyagyulladásba belehalt Váradi Amanda hat hónapos tarnabodi kislány, akit az éjszakai ügyeletes hevesi orvos nem nézett meg, akit az egri kórházban sem a sürgősségi, sem a gyerekosztályon nem fogadtak, az egri orvosi ügyeleten pedig egyszerű torokgyulladást diagnosztizáltak nála.

A bíróság ítélete szerint az egri ügyeleten szolgálatot teljesítő orvos téves diagnózist állított fel, ám az jelen esetben nem büntethető, mert a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott. Őt ezért felmentették. Az elsőrendű vádlottat viszont, a hevesi ügyeletest, aki el se látta a beteget, bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt, s 200 napi elzárásnak megfelelő büntetési tételt, azaz 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá, valamint meg kell fizetnie az 570 ezer forintos perköltséget.

A teljes cikk a NOL-on

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés