hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Szoftverrel szűrik a sürgősségi szolgálatokkal visszaélőket

A sürgősségi osztályon dolgozókat kívánja segíteni egy új számítógépes program azoknak a kiszűrésében, akik csak opioid-szerzésre próbálják használni a rendelést – írja a PharmaOnline.

Az Annals of Emergency Medicine online kiadásában megjelent közlemény mutatta be az erre alkalmas objektív komputerizált központi vényírási programot (PDMP), melyet az Egyesült Államokban vezettek be.

A tesztelés során a PDMP adatainak áttekintését követően a sürgősségi osztály orvosai a betegek 9,5 százalékánál módosítottak eredeti vényfelírási tervükön: 6,5 százalékban olyan gyógyszert írtak fel, melyet korábban nem terveztek, a betegek 3,0 százaléka pedig végül nem kapta meg azt a receptet, melyet az orvos eredetileg tervezett.

„A PDMP adatai arra intenek bennünket, hogy leginkább akkor kell felmerülnie gyógyszerkereső magatartás gyanújának, ha a beteg név szerint kér bizonyos gyógyszert, több alkalommal is megjelenik ugyanazzal a panasszal, a kórelőzmény furcsa vagy gyanús elemeket tartalmaz, illetve tünetei messze túlmutatnak a vizsgálat során észlelt objektív eltéréseken – idézik a vizsgálat vezetőjét. – Ezen információk alapján könnyebben megtalálhatjuk az egyensúlyt a tényleges fájdalom csillapítása, illetve az gyógyszerkereső betegek opioidokhoz való hozzáférésének korlátozása között, a gyógyszerabúzus megelőzése érdekében – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés