2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Megújított útmutató, pneumococcus 23 vakcina

A mostani megújított útmutató az 1997-ben készített ajánlás alapján készült és számos újabb megfontolást javasol figyelembe venni.

Mindenekelőtt érdemes azt az adatot tudni, hogy az USA-ban, 2009-ben, 43 500 súlyos, invazív pneumococcus fertőzés fordult elő, s kb. 5000-en haltak meg ebben a betegségben. Az invazív pneumococcus fertőzések 84%-a felnőtteket érintett, s szinte valamennyi halálos kimenetelű eset ebben a korosztályban volt. Ez az útmutató csak felnőttekre vonatkozik (18 évnél idősebbekre).

Az oltandók körére vonatkozó legfontosabb ajánlások:

  • 19–64 év közötti krónikus vagy immunszuppresziót okozó betegségben szenvedők, beleértve az asztmát is.
  • Minden cigarettázó, 19–64 év között.
  • Minden 65 éven felüli. Ha a 65 éves kor alatt már részesült pneumococcus vakcinációban, 65 éven túl még 1 oltás szükséges (ha már 5 év eltelt az első beadása után). A 65 éven felülieket csak egy alkalommal kell oltásban részesíteni.
  • A rutin revakcináció, egyéb életkorban, a legtöbb esetben nem szükséges, kivéve funkcionális vagy anatómiai asplenia, vagy immunszupprimált állapot esetén (ha már 5 év eltelt az első oltás beadása után).
  • Immunológiailag egészségesek: krónikus szívbetegség (kivéve hipertónia), idült tüdőbetegség (beleértve COPD, emfizéma, asztma), cukorbetegség, liquorcsorgás, cochlearis implantáció, alkoholizmus, krónikus májbetegség (beleértve cirrhosis hepatis).
  • Funkcionális vagy anatómiai asplenia.
  • Minden immunszupprimált egyén.  

Forrás: Morb Mortal Wkly Rep 2010; 59:1102

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.