hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megújított útmutató, pneumococcus 23 vakcina

A mostani megújított útmutató az 1997-ben készített ajánlás alapján készült és számos újabb megfontolást javasol figyelembe venni.

Mindenekelőtt érdemes azt az adatot tudni, hogy az USA-ban, 2009-ben, 43 500 súlyos, invazív pneumococcus fertőzés fordult elő, s kb. 5000-en haltak meg ebben a betegségben. Az invazív pneumococcus fertőzések 84%-a felnőtteket érintett, s szinte valamennyi halálos kimenetelű eset ebben a korosztályban volt. Ez az útmutató csak felnőttekre vonatkozik (18 évnél idősebbekre).

Az oltandók körére vonatkozó legfontosabb ajánlások:

  • 19–64 év közötti krónikus vagy immunszuppresziót okozó betegségben szenvedők, beleértve az asztmát is.
  • Minden cigarettázó, 19–64 év között.
  • Minden 65 éven felüli. Ha a 65 éves kor alatt már részesült pneumococcus vakcinációban, 65 éven túl még 1 oltás szükséges (ha már 5 év eltelt az első beadása után). A 65 éven felülieket csak egy alkalommal kell oltásban részesíteni.
  • A rutin revakcináció, egyéb életkorban, a legtöbb esetben nem szükséges, kivéve funkcionális vagy anatómiai asplenia, vagy immunszupprimált állapot esetén (ha már 5 év eltelt az első oltás beadása után).
  • Immunológiailag egészségesek: krónikus szívbetegség (kivéve hipertónia), idült tüdőbetegség (beleértve COPD, emfizéma, asztma), cukorbetegség, liquorcsorgás, cochlearis implantáció, alkoholizmus, krónikus májbetegség (beleértve cirrhosis hepatis).
  • Funkcionális vagy anatómiai asplenia.
  • Minden immunszupprimált egyén.  

Forrás: Morb Mortal Wkly Rep 2010; 59:1102

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés