hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Gyógyítás

Három ütemben adják be a térítésmentes oltásokat

Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat; először azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek.
Azt kérik az orvosoktól, hogy azokat a súlyos betegeket hívják be először, akik krónikus légzőszervi betegségben szenvednek, asztmások, kóros elhízás vagy neuromuszkuláris betegség miatt csökkent a légzésük. Az első ütemben oltanák be továbbá a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket – kivéve a kezelt és beállított magas vérnyomást –, a krónikus máj- és vesebetegeket, az anyagcsere-betegségben szenvedőket, valamint azokat, akiknek veleszületett betegségük vagy kezelés miatt immunhiányos állapotuk van (azaz csökkent az immunrendszerük működése), így a HIV-pozitív és daganatos betegségben szenvedőket is – közölte sajtótájékoztatóján Falus Ferenc.

Mint mondta, ezzel egy időben kezdődik meg az egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozóinak, és az intézményekben huzamosabb ideig gondozott emberek és a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve ezt az infrastruktúrát működtető – legfeljebb 300 ezer – ember beoltása. Az első ütembe tartoznak a várandós nők is, valamint azok, akik azt tervezik, hogy következő néhány hónapban teherbe esnek. Itt egyéni mérlegelésre van szükség – jegyezte meg Falus Ferenc.

A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be – közölte.

A harmadik ütemben a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Falus Ferenc megjegyezte, hogy hat hónapos kor alatt a védőoltás nem adható be.

Elmondta, négymillió ampulla oltóanyag az állami készletből kerül ki, kétmilliót részben az egészségügyi szolgálatokon keresztül a vállalatok vehetnek meg és részben pedig patikai forgalomban lesz megvásárolható. A kétmillió oltóanyag kiszállítása szeptember 29-én kezdődik, ezt követően folyamatosan szállítják. Falus Ferenc reményei szerint a László kórház ambulanciáján dolgozókat már szeptember 29-én be tudják oltani, és a hét második felében az oltást megkezdik az ország különböző pontjain.

Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul, és egy évig tarthat – közölte.

Kérdésre válaszolva Falus Ferenc elmondta, a három ütem nem válik majd el élesen, tekintettel arra, hogy kétmillió vakcina azonnal rendelkezésre áll. A tiszti főorvos szerint jó esély van arra, hogy az oltás döntő részét hat hét alatt le lehet bonyolítani. Mint mondta, annak örülne, hasorban állások lennének”. A járvány terjedésének érdemben úgy lehet gátat vetni, ha lakosság több mint fele védőoltásban részesül – fűzte hozzá.

Falus Ferenc közölte azt is, hogy folynak a humán vizsgálatok, és az eredmények nagyon biztatóak.

A patikában megvásárolható oltóanyag ára közlése szerint 2000 forint alatt lesz.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés