hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Népbetegségek kezelésében nyújt komplex terápiát az „Év Gyógyszere”

A Magyar Kísérletes Klinikai és Farmakológiai Társaság közel 30 éve tünteti ki minden évben a legkorszerűbb készítményeket, melyek modern terápiás lehetőségekhez segítik hozzá a betegeket hazánkban. A rangos szakmai elismerést idén az AstraZeneca gyógyszere nyerte el, mely a cukorbetegségben érintettek, valamint a szívelégtelenségben és az idült vesebetegségben szenvedők, összesen közel 2 millió magyar túlélési esélyeit és életminőségét javíthatja.

Korunk legveszélyesebb „járványai” valójában az olyan népbetegségek, mint a cukorbetegség, a szívelégtelenség, vagy az idült vesebetegség. Ezek a betegségek magyarok millióit érintik, lassan, „csendben”, de szisztematikusan teszik tönkre az emberek egészségét.

Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát, tehát közel 1,5 millió embert is érinthetik. A diabétesz becslések szerint éves szinten 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár.

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek jelentik a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halálokot: a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és a stroke előfordulási gyakoriságát 2-4-szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A szívelégtelenség a felnőtt népesség 2 százalékánál jelentkezik, ráadásul több mint 10 százalék a betegségben szenvedők egyéves halálozási aránya.

A magas vérnyomás és a diabétesz emellett az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40 százaléka szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra, a betegek egy része végül vesepótló kezelésre, vagy veseátültetésre szorul. A Pécsi Tudományegyetem és az AstraZeneca nemrég közzétett adatelemzésen alapuló kutatása bizonyította, hogy az idült vesebetegség egy aluldiagnosztizált népbetegség, amely akár 1,5 millió embert is érinthet itthon.

Népbetegségek kezelésében nyújt komplex terápiát az „Év Gyógyszere”

A szív, a vese működésében, illetve az olyan anyagcserebetegségek, mint a cukorbetegség hátterében tehát egyértelmű összefüggések mutatkoznak, a kapcsolódó elváltozások pedig mára civilizációs ártalmakból következő népbetegségekké nőtték ki magukat. Az „Év Gyógyszere” 2022 díjat elnyert készítmény hatásossága a kardiorenális megbetegedések megelőzésében és késleltetésében, illetve a gyógyszer szervvédő hatását tekintve is bizonyított.

Az AstraZeneca készítménye komplex terápiás módszert jelent mindhárom népbetegségben szenvedő páciensek számára egyaránt, ezzel akár 2 millió honfitársunk túlélési esélyein és életminőségén javíthat. A nyertes gyógyszert számos szakmai szempont alapján – többek között a hatásmechanizmus újdonsága, az egyszerű felhasználhatóság, a kedvező mellékhatás és interakciós profilok, költséghatékonyság, hazai K+F hozzáadott érték – ítéljük oda, az elismerés célja pedig az, hogy támogassa modern készítmények ismertségét és bevezetését és népszerűsítse az gyógyszer innovációt”mondja prof. dr. Ferdinandy Péter, az MFT Elnöke, a Semmelweis Egyetem Tudományos és Innovációs Rektorhelyettese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója.

„Készítményünk jelenleg a világ több mint 100 országában rendelkezik jóváhagyott indikációval a 2-es típusú diabétesz (T2D), a tünetekkel járó szívelégtelenség (HF), valamint az idült vesebetegség (CKD) kezelésében. Mindez annak köszönhető, hogy folyamatos kutatási és innovációs tevékenységünkkel igyekszünk minél mélyebb bepillantást nyerni a szív-, a vese- és az anyagcserebetegségek összefüggéseibe, és olyan terápiás megoldásokat fejleszteni, melyekkel javítható a betegség-kimenetel és az életminőség, illetve csökkenthető a szövődmények kialakulásának kockázata” teszi hozzá dr. Szabó Lilla, az AstraZeneca kardiovaszkuláris, renális és anyagcsere (CVRM) üzletágának orvosszakmai-vezetője.

Az 1996-ban alapított „Év Gyógyszere” szakmai elismeréssel évről-évre a korszerű, hatékony készítményeket tünteti ki a Magyar Kísérletes Klinikai és Farmakológiai Társaság. A pályázatok értékelését külső szakértők bevonásával külön bíráló bizottság végzi, az általuk elkészített szakvélemény ismeretében pedig az MFT Vezetőség javaslata alapján a közgyűlés dönt arról, hogy az adott évben mely készítmény kapja meg a díjat. Az elismerést május 10-én, a Semmelweis Egyetemen vehette át az AstraZeneca Kft. képviselője.

 

Sinkovits Balázs, az AstraZeneca kormányzati kapcsolatok vezetője, Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, az MFT Főtitkára, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének egyetemi tanára és Prof. Dr. Ferdinandy Péter, az MFT Elnöke, a Semmelweis Egyetem Tudományos és Innovációs Rektorhelyetese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója
Sinkovits Balázs, az AstraZeneca kormányzati kapcsolatok vezetője, Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, az MFT Főtitkára, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének egyetemi tanára és Prof. Dr. Ferdinandy Péter, az MFT Elnöke, a Semmelweis Egyetem Tudományos és Innovációs Rektorhelyetese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója

A Magyar Kísérletes Klinikai és Farmakológiai Társaságról:

Az MFT közhasznú társaságot 1962-ben alapították, azzal a céllal, hogy előremozdítsa a farmakológia és a klinikai farmakológia, valamint a hazai gyógyszerkutatás és gyógyszerinnováció fejlesztését, beleértve az orvostechnikai eszközök és gyógyszerkombinációik preklinikai és klinikai fejlesztését és klinikai vizsgálatát is. Az MFT törekvése továbbá a farmakológia minden ágát művelő szakemberek graduális és posztgraduális képzésének elősegítése, a farmakológia művelésének támogatása, valamint eredményeinek megvitatására és nyilvánosságra hozatalára hazai és nemzetközi szakmai fórumok megteremtése. Az MFT a farmakológia különböző ágainak ernyőszervezete, mely a kísérletes és klinikai farmakológia, illetve a gyógyszerfejlesztés minden területének szakmai összefogásra koncentrál.

(forrás: influencemedia.hu, Magyar Kísérletes Klinikai és Farmakológiai Társaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés