hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Cáfolja az ÁNTSZ az oltóanyagok hiányáról szóló híreket

Az ÁNTSZ szerint az ingyenes oltóanyagokból nincs hiány, ha egy-egy háziorvosnál mégis elfogyott, a  megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnél lehet igényelni. Ami valóban hiánycikk, az a gyerekeknek adható vakcina.

Korábbi információk szerint a "legtöbb háziorvosnál elfogyott a háromkomponensű Fluval AB vakcina". A MedicalOnline azonban úgy tudja, nincs hiány, az ingyenes oltóanyag mindenhol rendelkezésre áll. Az ÁNTSZ lapunknak elmondta, abban az esetben ha egy-egy háziorvos mégis kifogy a készletből a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervhez kell forduljon, ott lehet igényelni.

Amiből valóban kevés van, az a gyerekeknek adható oltóanyag

A gyártó Sanofi vezetője az MR1 Kossuth Rádiónak azt monda, valóban elfogytak a Magyarországra behozott készletek. Idén háromszor annyit, 12 ezer adagot rendeltek a speciális kiszerelésű vakcinából, de ez sem volt elég - magyarázta Labancz László. Utánrendelni azért nem érdemes, mert a gyártás legalább hat hónapig tart.

Mindezek ellenére beolthatók a három évesnél fiatalabbak. A felnőtt és a gyermek vakcina között ugyanis csak a kiszerelésben van különbség, így a legkisebbek a felnőtt adag felét kapják meg – mondta a rádióban Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének egyik vezetője. Ilyenkor az oltóanyag megmaradó fele a veszélyes hulladékok közé kerül.

A Kossuth Rádió beszámolóját itt meghallgathatja.

A felnőtt kombinált oltásról

Az állam idén az úgynevezett Fluval AB, háromkomponensű, szezonális oltóanyagból összesen 1,3 millió adagot biztosít a rizikócsoportok számára. Emellett a 2009-ben megjelent új vírus, az A(H1N1) elleni védekezésre akkor gyártott egykomponensű Fluval P-ből még 1,2 millió adag, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált és meghosszabbított lejáratú vakcina van.

Utóbbiból a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerveknél és a háziorvosoknál mintegy háromszázezer adag van, amelyet térítésmentesen lehet kérni. Emellett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában tárolnak mintegy nyolcszázezer adagot, amelyet az egészségügyi kormányzat felajánlott a karitatív szervezetek számára.

A gyógyszertárakban több, szezonális influenza elleni vakcina is elérhető. Az egyetlen államilag támogatott szer (Begrivac) gyártója, a Novartis azonban tavaly év végén három hónapra, gyártási problémákra hivatkozva felfüggesztette annak előállítását.

Horváth Judit
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés