hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Influenza - Zalában és Somogyban is járvány van (FRISSÍTETT)

Zala megyében egy hét alatt több mint 70 százalékkal nőtt az influenzaszerű esetek száma, a megbetegedések gyakorisága már járványt jelez - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve. Somogyban egy hét alatt másfélszeresére nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Zala megyében az elmúlt hét adatait ismertető tájékoztató szerint "100 ezer lakosra 285,3 influenzás beteg jut", ami mérsékelt járványt mutat. A betegek több mint 47 százaléka a 15 és 34 év közötti korosztályból került ki, csaknem 33 százalékuk 14 évnél fiatalabb.

Influenzaszerű megbetegedés miatt egy embert ápolnak kórházban. A beteg oltásban nem részesült, intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult - közölte a zalai népegészségügyi szolgálat.

Somogyban 12 ember kórházban, egy az intenzíven

A megyében egy hét alatt másfélszeresére nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma; a figyelőszolgálat jelentése szerint a 4. héten 337 influenzaszerű megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, ami azt jelenti, hogy a megyében influenzajárvány van - közölte megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.

A beküldött felsőlégúti mintákból három esetben influenza B vírust mutattak ki, tizenkét beteg került kórházba, közülük egyet intenzív osztályon ápolnak. A kiadott tájékoztatás szerint közösségi járványt egy óvodából és egy iskolából jelentettek, az utóbbiban vett mintából influenza B vírust mutattak ki. A marcali kórházban február 1-jén a csecsemő és gyermekosztályon az ország sok más intézményéhez hasonlóan látogatási tilalmat rendeltek el.

Elfogyott a Fluval AB oltóanyag - az ÁNTSZ cáfol

A népegészségügyi szolgálat közlése szerint a betegek 40 százaléka a 15-34 évesek körébe tartozik, mintegy 30 százalék a 14 évnél fiatalabb, illetve a 35-59 éves korosztályba, míg 2 százalékuk 60 évnél idősebb.

A három influenza törzset - többek között az újtípusú influenza A vírust is - tartalmazó Fluval AB oltóanyag a legtöbb háziorvosnál elfogyott - tudatta a népegészségügyi szervezet, ám közlése szerint, mivel még mindig van rá igény, újabb oltóanyagszállítmány érkezik, s az oltást a jövő héttől lehet kérni a háziorvosoknál. Az egykomponensű új típusú influenza A vírus ellen védő Fluval P oltóanyag a háziorvosnál továbbra is kérhető, mindenki számára térítésmentesen rendelkezésre áll.

Az ÁNTSZ a MedicalOnline-nak cáfolta a készletekkel kapcsolatos információt: "az ingyenes oltóanyagokból nincs hiány, ha egy-egy háziorvosnál mégis elfogyott, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnél lehet igényelni."

Látogatási tilalom és korlátozás a Győr megyei kórházakban és Kaposváron is

A soproni kórházban teljes körű, a győri és a mosonmagyaróvári kórházban pedig részleges a látogatási tilalom az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése miatt.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészeti-nőgyógyászati, továbbá csecsemő- és gyermekosztályán, illetve az intenzív osztályon egy beteg egyidejűleg csak egy látogathatót fogadhat. Mosonmagyaróváron a látogatási időt korlátozták, délután 4 és 6 óra között határozták meg.

A napokban öt új beteg került kórházba influenzás tünetekkel. Két esetben a H1N1 vírust azonosították. A megyében tovább emelkedett a betegek száma. A legutóbb százezer lakos közül 767-en betegedtek meg, míg két héttel korábban ez a szám 388 volt.

A legtöbben a Sopron-fertődi kistérségben betegedtek meg, ott százezer lakosból több mint ezer küszködik influenzaszerű tünetekkel. A betegség a gyerekek számára jelenti a legnagyobb veszélyt, ezt jelzi, hogy a megbetegedettek 40 százaléka 14 év alatti. A Sopron-fertődi kistérségben gyermekközösségeket is érint a járvány: négy óvodában, illetve iskolában a gyerekek több mint 30 százaléka hiányzik.

Teljes látogatási tilalom él csütörtöktől a  Kaposi Mór Oktató Kórházban is, de a kórház vezetőségének közlése szerint egyedi mérlegelés alapján, indokolt esetben - apás szülés, súlyos betegség - védőfelszereléssel a hozzátartozóknak látogatási lehetőséget adnak.

További kórházak, ahol látogatási tilalmat rendeltek el.

Kilencen haltak meg az influenza miatt

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján közölte: január végéig kilencen haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében az országban.

Hat betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírusának, három betegnél pedig az influenza B vírusának a jelenlétét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok. Az áldozatok egyike egy 5 éven aluli gyermek, öten a 35-59 éves, hárman pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoznak.

Valamennyi felnőtt áldozat - egy vagy több krónikus betegsége miatt - az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett emberek csoportjába tartozott, influenza elleni védőoltást pedig nem kaptak - írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a krónikus betegségek mellett négy áldozatnál az elhízás is szerepelt kockázati tényezőként.

Kisgyermekek oltása

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy mostanra az ország valamennyi területét érintő influenzajárvány bontakozott ki, de még mindig nem késő kisgyermekek beoltása.

A szolgálat továbbra is azt javasolja, hogy a háromévesnél fiatalabb - 6-36 hónapos - csecsemők és kisgyermekek számára is kérjék az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól.

Közleményükben hangsúlyozzák: "különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabbak számára". Hozzátették, hogy a gyermekeket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

A kifejezetten 6-36 hónapos korosztálynak adagolt szezonálisinfluenza-vakcina néhány éve létezik, és amint arról a MedicalOnline beszámolt, jelenleg hiánycikk az országban. Összetétele azonban megegyezik a többi, gyógyszertárban kapható influenzavakcináéval, mindössze abban tér el a felnőttek számára ajánlottaktól, hogy fele annyi oltóanyagot tartalmaz.

Ezenkívül bármelyik, receptre kiváltható szezonális vakcina, felnőttek számára ajánlott influenza elleni védőoltás fél adagja is adható ennek a korosztálynak. Ebből két oltás ajánlott, minimum négy hét eltéréssel - írta az ÁNTSZ.

A szezonális influenza elleni magyar vakcina továbbra sem adható háromévesnél fiatalabbaknak, mert nincs engedélyezve erre a korosztályra - hangsúlyozták.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés