hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Az első olyan diagnosztikus teszt, amely HIV antigént és antitestet mutat ki

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) jóváhagyta az első olyan diagnosztikus tesztet, amely alkalmas a HIV antigén és az antitest együttes kimutatására.

E teszt segítségével diagnosztizálni lehet a HIV1/HIV2 fertőzést felnőttekben (terhesekben is), valamint 2 évesnél idősebb gyermekekben. Hangsúlyozni kell, hogy idáig a primér vagy akut HIV-fertőzés diagnózisa nehézségekbe ütközött, mert ebben a stádiumban a szerológiai reakciók negatívak és a p24 antigén rutinszerű kimutatására nem volt mód. Egyébként a primér HIV-fertőzés klinikuma sok szempontból hasonlít a mononucleosis infectiosa szindrómához (láz, torokfájás, nyirokcsomó megnagyobbodás, esetleg kiütések).

Az USA-ban évente kb. 18 millió HIV-vizsgálat történik. Az Egyesült Államok Közegészségügyi Központjának (CDC) becslése szerint az új esetek száma minden évben eléri az 56 000-et. Azt is kiemelik, hogy több mint 1 millióra tehető a HIV fertőzöttek száma.

A fertőzéssel foglakozó szakemberek remélik, hogy az ARCHITECT HIV Ag/Ab Combo teszt segítségével minőségi előrelépést lehet majd elérni a véradók rutinszerű szűrésében és a megbetegedettek korai kiemelésében.

 

Forrás: Donal Kaye Clin Infect Dis 2010; 51(1 September) – online

DR. SZALKA ANDRÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés