hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Vizuálisan ellenőrzik, hogy a betegek bent fekszenek-e a kórházban

A hatékonyabb ellátás miatt küld ellenőröket a Belügyminisztérium a kórházakba. A tárca az RTL Híradóval azt közölte, hogy elsősorban a munkafolyamatokat vizsgálják majd, a betegeket nem igazoltatják, de jelenlétüket „vizuálisan ellenőrzik”.

Az Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat elindításáról a Belügyminisztérium döntött. Az ellenőrzések célja, hogy hatékonyabb legyen az ellátás. A munkaidő mellett vizsgálják majd a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását. Azaz például azt is, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e és nem csak papíron számolja-e el a kórház az ellátását.

„Valószínűleg arra nincsen jogosítványuk, hogy azt ellenőrizzék, hogy az a beteg, tényleg az a beteg-e, tehát igazoltatni nem tudnak”. Ezt a Belügyminisztérium is megerősítette az RTL Híradónak küldött válaszában. Azt írták: a betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzések nem oldják meg az orvos- és szakdolgozóhiányt, ahogy a kórházak évtizedek óta húzódó finanszírozási problémáit sem.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a jelenléti íveket is érdemes lenne ellenőrizni. A dolgozók ugyanis a műszakátadási-feladatok miatt általában hamarabb érkeznek és később távoznak, de ezt a pluszmunkát nem számolják el nekik. Ők úgy számolnak, hogy a pluszmunka havonta egy teljes műszakot is kitesz, ezért a dolgozók átlagosan 20-30 ezer forinttal kevesebb fizetést visznek haza.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink