hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Gazdaság

Újra vonzóak lehetnek a közép-kelet-európai gyógyszerpapírok

A közép-kelet-európai gyógyszerrészvények számára az idén újra esély kínálkozik arra, hogy visszaszerezzék régi vonzerejüket, a térség gyógyszergyártó cégeitől továbbra is stabil üzleti eredmények várhatóak, bár a növekedés tempója lassúbb lesz, mint a válság előtt – állítják az Erste Csoport részvénypiaci elemzői.
Az elemzés szerint a Richter és az Egis lesz a szektor két legjobban teljesítő papírja (a top pick).
 
Az Erste szakértői úgy vélik: tavaly a befektetők kockázati étvágyának fokozatos visszatérése többnyire a kelet-közép-európai piacoknak kedvezett. Ez elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a régiónak 2009 második felében – az azt megelőző alulteljesítést követően – sikerült felzárkóznia, a feltörekvő tőkepiaci alapok rekordmértékű tőkebeáramlást könyvelhettek el, a térség részvénypiacain megélénkült a kereskedés. Ennek ellenére a kelet-közép-európai gyógyszerrészvényeknek nem jelentett jót a kockázatkerülő magatartás erősödése, teljesítményük olyannyira elmaradt a bank-, az ingatlan és ciklikus részvények mögött, hogy 2009 negyedik negyedévében még a negatív tartományba is átcsúsztak. Összességében a kelet-közép-európai gyógyszergyártók részvényárfolyama 2009 egészére nézve kétszámjegyű bővülést produkált.
 
„Az idei első negyedévre várható piaci hangulat a ciklikus részvényeknek kedvez, így a gyógyszergyártók részvényei inkább a partvonalra szorulnak. Mivel a gazdasági körülmények továbbra is törékenyek, a gazdaság lassulásának hatása még megmutatkozik a ciklikus részvények vállalatainak üzleti eredményeiben is, elképzelhető, hogy az év későbbi szakaszában az egészségügyi cégek visszakerülnek a legkeresettebb részvények közé” – jósolja Vladimíra Urbánková, az Erste Csoport gyógyszerpiaci elemzője.
 
A gyógyszeripari szektor kilátásai meglehetősen biztatóak: a közép-kelet-európai gyógyszergyártók az előrejelzések szerint azzal számolhatnak, hogy a régió nagyobb piacain – többek között a tavaly legnagyobb visszaesést elszenvedett piacokon, így Ukrajnában is – helyreáll a növekedés. Az erősödő rubelnek és az emelkedő olajáraknak köszönhetően a gyógyszergyártók számára létfontosságú orosz piac kezd visszatalálni a normál kerékvágásba.
 
A közép-kelet-európai gyógyszergyártókat az elkövetkezendő évek során a várakozások szerint az mozdítja majd előre, hogy a régió visszatér a felzárkózási pályára, amihez még olyan tényezők társulnak, mint a demográfiai hatások (például az elöregedő társadalom), a lakosság egyre nagyobb fokú egészségmegőrzési törekvése, valamint az innovatív gyógyszerek folyamatos fejlesztése. Bár a jövőbeli gazdasági növekedés nyomán több forrást lehet az egészségügybe irányítani, de nem valószínű, hogy megváltozna az egészségügyi szolgáltatók költségtudatos szemlélete. Ez nyomást gyakorol arra, hogy a gyógyszerártámogatási rendszer a lehető leginkább költséghatékony legyen – mutatnak rá az elemzők.
 
Az Erste Group elemzői úgy vélik, hogy a vezető közép-kelet-európai gyógyszergyártók jó helyzetben vannak ahhoz, hogy stabil üzleti eredményeket érjenek el, jóllehet a gyógyszerártámogatásra is kiterjedő megszorítások miatt az ütem szerényebb lesz, mint a válságot megelőző időszakban.
 
Az Erste elemzése szerint 2009-től eltérően az exporttól függő magyar gyógyszergyárak az idén már nem számíthatnak a gyengülő forint „támaszára”, másrészt a forint stabilizálódása azt jelenti, hogy negyedéves pénzügyi eredményeik ingadozása megszűnik.
 
Az elemzés alapján a magyar gazdaság javuló makrokörnyezete jót ígér a magyar gyógyszerrészvények értékelésének. A Richter részvényenkénti célárfolyamát 48 200 forintban, az Egisét pedig 21 755 forintban határozták meg az Erste elemzői, ami rendre 5 és 4 százalékos növekedést jelez az előző célárhoz képest. Ennek fényében tehát mindkét részvény esetében kitart az Erste a „felhalmozás ajánlása” mellett.

 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink