2024. április. 19., péntek - Emma.

Müller Cecília: Egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája

Az elmúlt napokban egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy fertőzött legfeljebb egy embernek tudja átadni a vírust, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte, a járvány harmadik hulláma tetőzik, de enyhe csökkenés tapasztalható. Az elmúlt napon 5216 új fertőzöttet regisztráltak. A következő héten arra kell számítani, hogy az új fertőzöttek száma ezen a szinten mozog majd. Ismertette, hogy a kórházban lévők száma mérséklődött, tízezer alá csökkent a súlyos állapotú betegek száma; jelenleg 9459 embert ápolnak kórházban, és 1117-en szorulnak lélegeztetésre. Csütörtökön 241 beteg hunyt el. Eddig 3 145 592 ember, a lakosság 32 százaléka kapta meg az oltás első adagját. Vagyis átlagosan minden harmadik magyar állampolgárt beoltották valamelyik vakcinával. A regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a regisztrált 18 és 59 év közöttiek felét már beoltották.

Müller Cecília arról beszélt, hogy ennél a betegségnél, különösen a brit variánsánál nagyon fontos az egyéni védelem. Ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akiket már beoltottak, megvédik majd a még be nem oltottakat, hangsúlyozta a tisztifőorvos hozzátéve, a vírus mutánsai nagyon ragályossá tették a betegséget, és az elkerüléséhez mindenképpen szükség van az oltásra.

Az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások hétfőn kezdődő jelenléti oktatására kitérve felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek tiszta, rendezett és fertőtlenített környezetbe térhetnek vissza, de ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményeknek újra alkalmazniuk kell a korábbi járványügyi protokollokat és higiénés rendszabályokat. Biztonságosabb a visszatérés, mert az eddig regisztrált pedagógusok több mint 80 százaléka kapta meg az oltást, és folyamatban van további 31 ezer, közoktatási intézményben dolgozó beoltása is.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta még nem telt el elég idő annak megállapításához, hogy bármelyik vakcina esetében szükség lesz-e harmadik, "emlékeztető" oltás beadására. A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike védelmet ad a súlyos, szövődményes megbetegedések ellen, azaz rendkívül fontos, hogy most védetté tegyük magunkat, mondta Müller Cecília, hozzáfűzve, a jövőbeli oltási protokollok kialakítása a vírus mutációitól és a vakcinát gyártó cégek folyamatos vizsgálataitól függ.

Covid-betegek intenzív ellátása (Forrás: A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs hivatalos Facebook oldala)
Covid-betegek intenzív ellátása (Forrás: A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs hivatalos Facebook oldala)

Meghosszabbították a védelmi intézkedések és a határellenőrzés hatályát

A kormány az operatív törzs javaslatára meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedések és a határellenőrzés hatályát, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: változatlanul hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és a felsőoktatásra vonatkozó védelmi intézkedések, illetve a kijárási tilalom szabályai. A védelmi intézkedések feloldásának második fokozata "érinti" a vendéglátóhelyeket, az óvodákat, a köznevelési, a szakképző és a felnőttképzési intézményeket.

Az azt követő napon, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, a vendéglátóüzletek teraszai és kerthelyiségei reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva. A vendégeknek a teraszokon nem kell viselniük maszkot, az üzletek belső területein azonban igen. Itt csak a megrendelt étel és ital átvétele miatt, illetve a mellékhelyiség használatának idejére tartózkodhatnak. A vendéglátóüzletek üzemeltetői és alkalmazottjai számára kötelező a maszk viselése. A szabályok megszegése miatt a vendéglátóüzletek százezertől egymillió forintig terjedő bírsággal, illetve ideiglenes bezárással büntethetők. Az előírásokat be nem tartó vendégekre ötezer és ötszázezer forint közötti bírság szabható ki. A szálláshelyen működő éttermekben és bárokban csak az ott üzleti céllal megszálló vendégeket szabad kiszolgálni.

Május 23-ig fenntartják a schengeni belső határszakaszokon a személyforgalom ellenőrzését, valamint a korábbi beutazási és átutazási szabályokat. A hazatérő magyar állampolgárok tíznapos hatósági házi karanténba kerülnek, kivéve ha hat hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen. Ez alól felmentést két negatív PCR-teszt birtokában lehet kapni, ezek között elsőként figyelembe veszik a schengeni övezet tagországaiban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában végzett vizsgálatot.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés