hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Megjött az elvonás – tovább nőhetnek a kórházi várólisták

A járó és fekvőbeteg szakellátásra fordítható pénzt is csökkentette a kormány, az így átcsoportosított mintegy 28 milliárd forintból valósul meg az idei béremelés az egészségügyben. A Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint „tragédia ami történik” – írja a hvg.hu.

Sajátos ajándékkal lepte meg a kormány pénteken, a magyar egészségügy ünnepén, a Semmelweis Napon az ágazat szereplőit: az aznap megjelent Magyar Közlönyből megtudhatták a szereplők, hogy a járó-, és fekvőbeteg szakellátásra fordítható állami normatíva is csökken még az idén. Járóbeteg ellátásra 123 milliárd helyett csak 120-at lehet idén költeni, míg a fekvőbeteg szakellátás költségvetési sora 426 milliárdról 400 milliárd forintra változik. Ezzel világossá vált, hogy a Szócska Mihály egészségügyi államtitkár által még márciusban megígért béremelésre nem sikerült plusz forrásokat kilobbizni, vagyis, a kormány úgy adott, hogy valójában elvett – írja a hvg.hu.

A lapnak Varga Imre, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke a többi közt „tragédiának” nevezte a járóbeteg szakellátásra fordított pénzek csökkentését. „Húsz éve folyamatosan mondja mindenki, hogy az otthon gyógyuló beteg a legolcsóbb, ráadásul neki is az a legjobb, ha otthon lehet, és csak a beavatkozásokra kell bemennie; húsz éve bólogat erre minden kormány, hogy ’persze, fejleszteni fogom a járóbeteg szakellátást’, és húsz éve nem történik semmi. Most sem fog” – mondta. Szerinte a működési források csökkentése egyértelműen az ellátás színvonalának romlásához, a várólisták hosszabbá válásához, ezáltal pedig egészségkárosodáshoz fog vezetni.

„Mindenképpen szükség volt a béremelésre, hiszen már most is nagyon sok helyen nincs elég orvos, béremelés nélkül még többen mondtak volna fel, akut helyzet alakulhatott volna ki” – mondta a lapnak Varga Ferenc, a Kórházszövetség volt elnöke. A siófoki kórház főigazgatója szerint ugyanakkor a forráselvonás miatt elképzelhető, hogy – különösen a kisebb, kevesebb pénzből gazdálkodó intézmények – gazdasági kényszerből igyekeznek tovább küldeni a drága kezelést igénylő pácienseket más kórházakba. Így előfordulhat, hogy az ilyen betegeket a kórházak a rendszer különböző szintjei között „tologatják” majd.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink