hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Átmeneti betegek a műtőben

Átmenetileg azt a beteget is el kell látniuk a kórházaknak július 1-jétől, akit még a korábbi beutalási rend szerint vittek be – tudta meg a Magyar Hírlap.

Bár július elsejétől új rendelkezések lépnek életbe a betegellátásban, a kórházak továbbra sem küldhetik el azt a pácienst, aki az új rend szerint már nem hozzájuk tartozna. A Magyar Hírlap értesülései szerint a többi között erről kaptak tájékoztatást tegnap a Közép-Magyarország régió kórházigazgatói a vezető egészségszervezőktől. A struktúraátalakítással kapcsolatos átmeneti rendelkezések szerint a területileg „régi”, valamint az „új” pácienseket egy ideig párhuzamosan kell fogadniuk és ellátniuk az intézményeknek, a megkezdett ellátásokat is folytatniuk kell. A lapnak tudomása van olyan kórházról, ahol a főigazgató – elővigyázatosságból és a betegek biztonsága érdekében – már korábban kiadott ilyen utasítást az osztályvezetőknek.

Felhívták a főigazgatók figyelmét arra is, hogy mindezeknek megfelelően a kórházak a területen kívüliektől még nem kérhetnek pénzbeli hozzájárulást az ellátásért. A finanszírozási változásokról szólva informátorunk elmondta, a megszüntetett osztályok, ellátási formák után járó összeg egy részét a feladatot átvevő kórházak között osztják szét, más részéből az állam tartalékot képez.

A jövő hét egyik fontos feladata lesz, hogy az intézmények finanszírozási szerződést kössenek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Ekkor derül majd ki, hogy az egyes beavatkozások progresszivitási – vagyis a bonyolultságuknak megfelelő – szintjei között lesz-e, és ha igen, mekkora finanszírozási különbség.

Vannak olyan kórházak, amelyek valamely műtétes szakmájukat egynapos sebészet keretében folytatják majd. Erre azonban csak július 15. után kapnak működési engedélyt, mert a jelenlegi szerződések egyelőre a fekvőbeteg-ellátásra vonatkoznak. A többletkapacitások iránti engedélyt az intézmények számára kérvényezni kell majd, a jogosítványt pedig augusz­tusban kapják meg.

A többi ellátásra vonatkozóan a főigazgatók e hét szombaton vehetik kézhez a működési engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. Kérdés persze, hogy ők maradnak-e a kórház élén, az állam által március végén meghirdetett kórház-igazgatói pályázatok nyerteseire a javaslatot ugyanis július 13-ig kell megtenni.

hirdetés

Könyveink