hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Tragédiába is torkollhat a káosz?

Ha átmenetileg felmentést is adnak az egészségügyben az új szabályok alól, attól még kérdés, hogy az OEP finanszírozza-e majd a szabálytalan ellátásokat – véli Falus Ferenc ex-országos tiszti főorvos a Népszavában.

az új szabályok és szerződések életbe lépésével az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem fizetheti majd a területen kívüli betegek ellátását, sőt, egyes intézményekben bezárják az osztályokat, így nem lesz hol fogadni a betegeket. Eközben Szócska Miklós államtitkár a napokban azt mondta: július 1-gyel elindul, az év hátralévő részében pedig megtanulják az új rendszert, és korrigálják az esetleges hibákat. A kérdés csak az, hogy ezek a hibák követelnek-e majd emberéleteket.

Falus Ferenc szerint ennek valós a veszélye, hiszen az egészségügyi államtitkárság káoszt okozott az átalakítással. A volt országos tiszti főorvos szerint nincsenek kidolgozva, nem ismertek a részletszabályok, a kaotikus állapotokra pedig jó példa, hogy máig senki sem hallott a visszatérő betegek fogadásának rendjéről. "A legnagyobb baj az, hogy sem az intézmények, sem a dolgozók, sem a betegek nem tudnak arról, mi lesz jövő héten, eluralkodott az ágazaton a bizonytalanság.

Ráadásul az egészségügyi dolgozókat megfélemlítették: a személyzet fél az új vezetőktől, a főorvosi kar a nyugdíj-kötelezettségtől, az új vezető fél a 3 hónapos próbaidőtől, és mindenki retteg a paraszolvencia-ügytől" – sorolta Falus.

Hozzátette: a jogszabályoknak akkor van értelmük, ha be is akarják őket tartatni. Ha Szócska átmenetileg felmentést is ad az új szabályok alól – ami talán az egyetlen menekülőút az általa okozott káoszból –, attól még kérdés marad, hogy az OEP finanszírozza-e majd a "szabálytalan" ellátásokat. Ennek az átalakításnak egyetlen célja volt és van: a pénzkivonás. A szervezetlenségnek azonban tragikus következményei, áldozatai lesznek figyelmeztetett Falus a Népszavában.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink