hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kamarai tagságát is hátrahagyja a MOK korábbi alelnöke

Augusztus elsejével kilép a Magyar Orvosi Kamarából Lénárd Rita, a testület korábbi alelnöke – tudta meg a hvg.hu.

Lénárd Rita azért döntött így, mert nem támogatja a jelenlegi vezetést. Ő a Kamara június 3-i közgyűlése után mondott le az alelnöki posztjáról, miután a közgyűlés jogszerűsége vitathatóvá vált.

A hvg.hu-nak azt mondta, „addig nem lesz a kamara tagja, amíg nem lát a vezetésben egy tiszta, transzparens változást.”

Az ügy előzménye, hogy Lénárd péntek reggel a Facebook oldalán arról írt, a Kamara vezetése elherdálja a tagdíjat, és megemlített egy kommunikációs szerződést is – a posztot később törölte –, mire a MOK a hivatalos Facebook-oldalán reagálva azt állította, Lénárd „valótlanságokat közölt”, „rágalmait” visszautasítják, mert ezzel a szervezet egészének jó hírét kockáztatja és a működését veszélyezteti.

A kamara szerint működésük transzparens, „a külső szerződéseit nyilvános pályázat útján kötötte, ezek a mok.hu honlapon elérhetőek, a szerződések részletes tartalma a tagok számára megismerhető.” A további lépéseket fontolgatják.

Lénárd saját oldalán utasította vissza a vádakat, és várja a kamara belső vizsgálatának eredményt.

A lapnak beszélt arról is, jelenleg a Budapesti Orvosi Kamara tagja, és mikor annak vezetése értesült a szándékáról, kérték, hogy maradjon, és jelezték, hogy átbeszélnék vele az általa problémásnak tartott ügyeket. Erre elmondása szerint egy hónapot várt hiába, majd egy héttel ezelőtt döntötte el, hogy augusztustól kilép.

A lap megkeresésére a kamara azt írta, "a döntéshozatalban lemondásáig alelnök asszony is részt vett, ezek szabályosan és transzparensen történtek. A megkötött szerződések a hatályos jogszabályoknak megfelelőek, a kamarai tagok számára megismerhetőek."

Azt is írták, hogy a teljes átláthatóság érdekében a kérdéses kommunikációs szerződések közzétételéhez szerződéses partnereiktől hozzájárulást kértek. Amennyiben ezt megkapják, akkor közzéteszik. Addig is a MOK elnökségének díjazását megküldték, melyet a portál közöl.

Lénárd Rita a Magyar Narancsnak is nyilatkozott. Azt mondta, vizsgálatot kér az országos felügyelőbizottságtól, több olyan ügyben, ami szerinte legalábbis aggályos. Első körben objektív és alapos vizsgálatot szeretne, ha az nem hoz megnyugtató eredményt, akkor végiggondolja, mi legyen a következő lépés.

A Facebook-bejegyzést indoklása szerint azért törölte, mert az alkalmat adott volna arra, hogy személyében érje támadás. Kétségtelen, olyan állításokat fogalmazott meg, amelyek önmagukban is perképesek lehetnek, egyebekről nem is szólva. Ezzel együtt az állításait nem vonja vissza – szögezte le a lapnak.

(forrás: hvg.hu, Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink