hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Itt vannak a maszkviselés új szabályai

Szerdán este megjelentek a Magyar Közlönyben az új maszkviselési szabályok, az Index pedig összefoglalta a tudnivalókat.

A rendelet szerint „az egészségügyi intézményben – a (2)–(4) bekezdés szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje." E paragrafus rendelkezései a foglalkoztatottak számára munkahelyi kockázatbecslés alapján meghatározott egyéni védőeszközök viselési szabályait nem érinti – áll a rendeletben.

Az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles maszkot viselni, tartalmazza a rendelet. 

Ezeken túl az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló

  • pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben,
  • orvosi és nővérszobában és irodai és egyéb munkahelyen

 Szociális intézményben a látogató és ellátott – amennyiben érvényes védettségi igazolvánnyal nem rendelkezik

  • látogató fogadásakor
  • közösségi programok alkalmával
  • közösségi terekben való tartózkodás esetén
  • munkát végző személy,
  • egyéb célból jelenlévő személy

köteles – a rendeletben foglalt kivételektől eltekintve – „orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje” – idézi az új szabályokat az Index.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink