hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Itt a BM koncepciója a szűrővizsgálati rendszer átalakításáról

Megjelent a betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló új  egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről készült koncepció, a kormány weboldalán szúrta ki az Economx.

A lakosság ösztönzése mellett be kell vezetni az elektronikus meghívási-visszahívási rendszert, bővíteni kell az emlőszűrés esetében a szűrőhálózatot, valamint meg kell erősíteni a 1812-es  telefonos ügyfélszolgálatot is – írja az Economx.

A fejlesztési javaslatok három fő iránya:

  • a lakosság ösztönzése, hogy minél többen járjanak szűrésekre;
  • a foglalkozás-egészségügy bevonása a szűrővizsgálatokba; 
  • és a járművezetői engedély egészségügyi alkalmassági vizsgálati sorának kiegészítése.

A szervezett szűrővizsgálatok esetében is változások várhatók. Jön a humán papillomavírus (HPV) alapú méhnyakrák szűrés, a mammográfiás vizsgálatoknál a korosztály bővítése és a  vastagbélrák-szűrések során pedig évente 1,3 millió ember szeretnének elérni.

Valamint 21 éves korban meghatározzák a felnőttkori alapstátuszt, 21-40 éves kor között lesznek kardiovaszkuláris vizsgálatok, 40-64 éves kor között is folytatják ezeket, de kiegészül mini doppler vizsgálattal, évenkénti tüdőszűréssel, fogászati onkológiai szűréssel. A vesebetegség miatt magasabb kockázatú betegeknél pedig vizeletvizsgálatokat végeznek majd kétévente.

A koncepcióban a szűrővizsgálatokat két kategóriába sorolják: 

  • az egyik az alkalomszerű és célzott szűrővizsgálatok, ezek a bármely orvos-beteg találkozás alkalmával végzett vagy elrendelt szűrővizsgálatok. Ilyen például a háziorvos által végzett vagy kezdeményezett életmódbeli tényezők feltárása, részletes fizikális vizsgálat, teljes kardiovaszkuláris kockázat felmérése. 
  • a másik pedig a célzott szűrővizsgálatok, mint az emlőszűrés, a méhnyakszűrés és vastagbélszűrés, vagy a tüdőrákszűrés alacsony dózisú CT-vel.
(forrás: Economx)

Könyveink