hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Így trükköznek a kórházi adóssággal

Hiába csökkent egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint a kórházak adóssága, a kórházi beszállítók jellemzően ebből egy forintot sem kaptak, írja a Napi.hu.

Bár a Magyar Államkincstár adatai szerint egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal csökkent a kórházak adóssága, az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány július végén elérte a 88,5 milliárd forintot, mondta Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Az adatokból az látszik, hogy az intézmények megkapták azt a pluszforrást, amit hivatalosan a 2022. évi és 2023. évi rezsikülönbözetük kiegyenlítésére fordíthatnak. Ettől függetlenül a kép vegyes – mondta Rásky László.  Az OSZ-tagvállalatainak beszámolójából kiderül, hogy a pluszforrásból nem kaptak más beszállítók, csak az energia-, és a közműszolgáltatók.

Több olyan kórház is van, amelyik idén még egyáltalán nem fizetett az orvostechnikai beszállítóknak. Így a mostani adósság legalább fele biztosan az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn, véli a szakember. Egyre több cég elsősorban a szállítási szerződéseik alapján pénzügyi és jogi lehetőségeket fontolgat. Bár az állam és így az intézményrendszer egyértelmű erőfölényben van – és erre egyes kórházvezetők előszeretettel hivatkoznak is –, ezen a területen egyértelmű áttörésre számít a főtitkár. Mivel egyre több cég kerül megoldhatatlan, kezelhetetlen helyzetbe, számukra már nem jelent fenyegetést, ha az intézmény egy előlegbekérő, egy fizetési meghagyás vagy a csak készpénzre szállítás esetén azt közli, hogy többet ne számítson arra, hogy tőlük rendel orvostechnikai eszközt. 

Úgy fogalmazott Rásky László, hogy azt látják, a kormány még mindig nem foglalkozik érdemben az adósságrendezéssel. A tervek szerint a beszállítók képviselőivel augusztus végén egyeztet majd Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

A teljes információ

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink