hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Hiába várták a háziorvosok, egyelőre nem kaptak pénzt szakdolgozóik béremelésére

A szeptember 5-ig célba ért havi praxisfinanszírozás nem tartalmazta az állami hozzájárulást a szakdolgozók júliusi béremeléséhez, írja a Népszava.

– Semmiféle magyarázatot nem kaptunk eddig arra, hogy miért nem utalták az e havi praxisfinanszírozással a mellettünk dolgozó nővérek, asszisztensek júliusi 18 százalékos béremelésének fedezetét – mondta a Népszavának Keczéry Attila zuglói háziorvos. Hozzátette: számtalan ígéretet kaptak mind Takács Péter egészségügyi államtitkártól, mind a kollegiális vezetőktől, köztük Békássy Szabolcstól, hogy még augusztusban megkapják az alapellátásban dolgozó szakápolók július óta esedékes béremelésének fedezetét. – A forrást biztosító kormányrendelet-tervezet társadalmi vitája augusztus 24-én lezárult. Azóta semmi hír. A praxisvezetőket viszont jogszabály kötelezi az emelt bér kifizetésére – mondja –, az az orvos, aki az augusztus bérrel nem adja oda munkatársának az emelést is, jogszabályt sért.

Keczéry Attila úgy számol, ha a kormányzat nem lép, ezt az összeget ő talán még ki tudja gazdálkodni, ám a jövő tavaszi 50 százalékos emelésre már biztosan nem futja. Azokban a körzetekben, ahol az orvosok több településen, több rendelőben is dolgoznak, ott komolyabb problémák vannak, mert ott a kötelező béremelésen kívül még a rendelők megnövekedett rezsiköltségeire is kell fedezet.

Keczéry Attila a múlt hónapban néhány nap alatt 2072 orvos és 700 szakápoló aláírását gyűjtötte össze, hogy nyomatékot adjanak a kérésüknek, miszerint bértámogatásként kaphassák meg a praxisok a szakdolgozók béremelésére a forrást. Az arról szóló kormányrendelet-tervezetben ugyanis praxistámogatásként szerepelt az összeg. Az alapellátó fogorvosok még egy rossz üzenetet is kaptak – mondta Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Ugyanabban a kormányrendelet-tervezetben, amely 3 milliárdos többletforrást juttatna az alapellátásban, a háziorvosi és fogorvosi körzetekben szolgáló mintegy 9 ezer szakdolgozónak, 4,8 milliárd forinttal csökkentették a fogorvosi ellátásra szánt központi keretet.

A lap érdeklődésére Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár kedden este mindössze annyit közölt, hogy a bértámogatás utalásáról szóló jogszabály-tervezet társadalmi egyeztetése után, korrekcióra volt szükség az anyagban. Amint a miniszterelnök aláírja a korrigált változatot, az megjelenhet a Magyar Közlönyben.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink