hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Ez a feltétele, hogy komplex magánkórházak legyenek

A VG a magán járóbeteg-ellátás egyik ismert piaci szereplőjével, a Swiss Clinic hálózatot működtető cég alapító tulajdonosával beszélgetett.

Budapesten már meghaladja a magán járóbeteg vizitek száma az állami szakrendelőben elvégzettekét, viszont a magán fekvőbeteg-ellátás egyelőre a tervezhető, alacsonyabb kockázatú beavatkozásokra korlátozódik – összegezte a helyzetet a VG Podcastnak Kirschner András, a Swiss Medical alapító tulajdonosa. Ilyenek jellemzően – tette hozzá – a szülések, főleg a császármetszés, a szemészeti műtétek, a fogászati és szájsebészeti beavatkozások, a tervezett fül-orr-gégészeti műtétek, és a mozgásszervi sebészet.

A magánrendelők azonban nem oldják meg azt az óriási problémát, amivel az állami rendszert igénybe vevők szembesülnek, hogy van egy úgynevezett üvegnyak, ami azt jelenti, hogy a sürgősségi osztályokon kell átmennie naponta sok tízezer betegnek azért, hogy közben eldőljön meg kell-e operálni őket vagy sem. Ezekben az esetekben érzi magát a legjobban kiszolgáltatottnak az állampolgár, de erre a területre a magánegészségügy nem tud behatolni, mert megfizethetetlenül drága lenne azt az óriási rendszert fenntartani. 

Ez mindaddig így is lesz, amíg ki nem szélesedik a biztosítottak köre adott régióban több százezer emberre, akik nemcsak járóbeteg, hanem fekvőbeteg-csomagot is megvesznek. Majd akkor megjelenhetnek a komplex magánkórházak is.

Jelenleg a magánegészségügy azért virágzik, mert az állami rendszerben a járóbeteg-ellátás hozzáférése nagyon esetleges, mindenekelőtt az endokrinológiai és a bőrgyógyászati szakrendeléseké, de több helyen egy hasi ultrahang vizsgálatra is heteket kell várni.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink