hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Aggódik az egészségéért az X-generáció

A Növekedés.hu közli a Generali X generációs kutatását, amelyből kiderül, hogy a korosztály nem túl derűlátó jövőbeli egészségi állapota kapcsán.

Hazánk legnépesebb nemzedéke, a mintegy 2,5 millió főt számláló X generáció anyagi helyzetéről, megtakarításairól, valamint az idősgondozással és saját nyugdíjas korukkal kapcsolatos hiedelmeiről készített átfogó kutatást a Generali Biztosító, amelyet a Növekedés.hu ismertet.

A mai 40-56 éves magyarok körében végzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy nem hiába hívjuk ezt a korosztályt szendvicsgenerációnak: egyik oldalról a többnyire 30-as éveikben önállósodó gyermekeiket támogatják, másrészről pedig nyugdíjas szüleik és szeretteik gondozása is a nyakukba szakad – miközben egyre inkább aggódnak saját jövőjük miatt is.

Beszédes, hogy a témában feltett számos kulcskérdésnél a nagyfokú bizonytalanságra utaló "nem tudom" válaszopció volt a legnépszerűbb, ami arra utal, hogy bár ez a korosztály egyre közelebb kerül a nyugdíjba vonuláshoz, későbbi körülményeikre sokszor nem gondolnak, főleg nem tesznek lépéseket az élhető időskor érdekében.

Saját bőrén tapasztalva az idősgondozással járó kihívásokat, az X generáció minél önállóbb nyugdíjas éveket képzel el magának, mástól érkező anyagi támogatásra a megkérdezettek nagy része egyáltalán nem támaszkodna. Ennek nagyban ellentmond, hogy 39%-uk elsősorban az időskori elszegényedéstől retteg, ezt pedig szorosan követi az egészségi állapot romlása, amely természetesen szintén jelentősen befolyásolja azt, mennyire is lehetnek függetlenek nyugdíjas éveikben.

Miközben számos témában bizonytalanság jellemzi a 40-es, 50-es magyarokat, más területeken meglehetősen határozott véleménnyel rendelkeznek: a válaszadók több mint 48%-a nem tartja színvonalasnak az állami idősgondozást, a közegészségügyi ellátást pedig 58%-uk ítéli elégtelennek.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink