hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Újraírhatja a halál fogalmát egy tudományos felfedezés

Christof Koch agykutató állítja, hogy a halál jelenlegi meghatározása mind tudományos, mind pedig orvosi szempontból helytelen, írja a hvg.hu.

Christof Koch agykutató a Scientific American című tudományos lapban publikált Is Death Reversible? (magyarul: Visszafordítható-e a halál?) című cikkében úgy fogalmaz, a halál jelenlegi meghatározása mind tudományos, mind pedig orvosi szempontból helytelen. Koch kutatása során a halál különböző meghatorázásait szedte össze – a légzés leállásától az agyi aktivitás megszűnéséig –, és szerinte az új tudományos eredmények miatt újra kell gondolni a modern orvosi megközelítést.

A szakember abból indul ki, hogy a 20. század elején a légzés leállása még visszafordíthatatlan volt, mostanra azonban visszafordíthatóvá vált – vagyis a légzés leállása még nem jelent egyet a halállal. Ezek alapján viszont úgy véli, nem elképzelhetetlen, hogy ugyanez a megközelítés érvényes lehet az agyhalálra is. Az elméletét egy nemrég elvégzett tudományos kísérlet is bizonyítani látszik.

A The Washington Post felidézi, hogy egy idén áprilisban, a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerzői kísérletezésük során arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a disznók agyában visszaállítható néhány funkció, még órákkal azután is, hogy beállt náluk az agyhalál. A kutatási eredmény heves etikai és tudományos vitát váltott ki.

A felfedezés arra utal, hogy a halál egy folyamat, nem pedig egy esemény, ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy a tudósok egy napon majd újra életre keltsenek egy halott agyat, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink