hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Új modell a hajléktalanok ellátására

A Magyar Vöröskereszt hárompilléres finanszírozási modellel oldaná meg a lakhatási problémákkal küzdő és az utcára kerülő családok ellátását a fővárosban.

Ezt az új csepeli hajléktalanszálló megnyitóján jelentették be, amelyet a Vöröskereszt fővárosi szervezete hajléktalanellátó programjának részeként költöztettek át egy nagyobb, "minőségi változást jelentő" épületbe. A csepeli intézmény volt az első új szállók közül, amelyek a köz-, a civilszféra és magánadományozók együttműködésének új modelljére épül. A javasolt koncepció szerint a főváros, illetve a kerületi önkormányzatok a meglévő ingatlanjaik használatát kedvező feltételek mellett biztosítják a Magyar Vöröskeresztnek vagy más civil szervezetnek.

A csepeli épület megvétele, felújítása és berendezése közel 120 millió forintba került, amelyből 25 millió forintot a kerületi önkormányzat adott támogatásként. A Vöröskereszt saját pénzéből mintegy tízmillió forintot fordított erre a célra, az Amerikai Ház Alapítvány magánadományként pedig 31 millió forintot ajánlott fel. A további 54 millió forintot, melyet újabb támogatók bevonásával kíván összegyűjteni a Vöröskereszt - reményeik szerint a következő 12 hónapban - így az ingatlan vételárát is maradéktalanul ki tudják fizetni 2011 végéig.

A "téli krízisidőszakban" éjjeli menedékhelynek 115 ember, nappali melegedőként pedig 160 rászoruló ellátására alkalmas épületet egy régi munkásszállóból alakították át. Az intézmény a csepeli gyártelep közepén van, ami szerintük segíthet a szállón lakóknak.

A fővárosi Vöröskereszt célja, hogy az általa működtetett budapesti hajléktalanszállók ötszáz férőhelyes kapacitását kiegészítse közel ugyanennyi, egyéb átmeneti lakhatást biztosító szállók kialakításával a következő három évben" - mondta Kardos István, a szervezet igazgatója. Kifejtette: bíznak abban, hogy a fővárosi vezetés és az önkormányzatok fogékonyak lesznek a hárompilléres megközelítésre, és az együttműködési modell részleteit a közeljövőben meg tudják vitatni az érintett hatóságokkal.

A megnyitón Szendrédi Róbert, Pesti Imre főpolgármester-helyettes főtanácsadója azt mondta: az állami, a civil- és a magánszféra ilyen példaértékű összefogásával és szemléletváltással lehet megoldani a hajléktalan emberek problémáját.

Idő közben kiderült az is, hogy pluszforráshoz jutnak azok a hajléktalanellátással foglalkozó szolgálatok és centrumok, amelyek heti 168 órában működnek; mindegyik 1,5 millió forintban részesül - erről a  Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága számolt be. 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink