hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Startolnak a spanyol és társai (BŐVÍTVE: OEP-jóslat...)

Mától több változás is életbe lép a gyógyszerek támogatáspolitikájában – emlékeztet az MTI.

Az Országgyűlés által június 18-án elfogadott újabb egészségügyi salátatörvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott.

Az augusztus elsejével induló "generikus árlicitben" megduplázzák, 10 százalékra bővítik a támogatott gyógyszerek körét meghatározó úgynevezett preferált referencia-ársávot. Ezen árversenyben a támogatás árát meghatározó legkedvezőbb árú referencia-készítménynek is jelentősebb piaci részesedést kell elérnie az árversenyt megelőző hónapokban. Ezzel bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre.

Az elfogadott törvény szerint, az úgynevezett spanyol modell alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a gyógyszergyártóknak - forgalmuk alapján - az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására. Indulásakor csaknem 600 gyógyszer gyártóját érinti a spanyol modell bevezetése.

A spanyol modell bevezetése ellen korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete emelt szót, mivel azt kifogásolták, hogy az a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extraadó további 50 százalékos emelkedését jelenti. Az egészségügyi államtitkárság erre reagáló közleményében kiemelte: a Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével és fenntartja az ellátás színvonalát.

BŐVÍTÉS (2012.08.01. 11:17)

Az augusztus elsején induló új fixesítési eljárás eredményeképpen nagyobb mértékű árváltozás október elsejével várható - közölte szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az MTI megkeresésére.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink