hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A gyártók „jól”, Éger viszont rosszul jár (FRISSÍTVE: Megszavazták....)

A Balog Zoltán miniszter által jegyzett módosító indítványokból végre kiderült, hogy a gyógyszergyártók milyen magyarosra fazonírozott spanyol befizetési kötelezettségre számíthatnak, s hogy a miniszter miként véli feloldhatónak az államtitkára, s az orvoskamarai elnök közötti feszültséget.

Az egészségügyi salátatörvényhez vasárnap benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítványok egyik nagy vesztese a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A módosítást jegyző Balog Zoltán ugyan figyelembe vette Éger István észrevételeit a megváltoztatott választási rend kivitelezhetőségét illetően, ugyanakkor a kamarai törvény eredeti módosításánál megfogalmazott passzusok közül visszavette azt, amelynek értelmében október végéig mindenképp lejár a már kétszer ugyanazt a posztot betöltő országos tisztségviselők mandátuma. A választási null-pont tehát – némi ide-oda helyezést követően – mégis csak 2012 végére tevődik át.

A szaktárca és a kamarai elnök lassanként teleregénybe illő civakodását az váltotta ki, hogy a tavaly év végi megállapodással ellentétben mégsem a 2011 év végi választásoktól kezdődően tölthetik be két egymást követő alkalommal az egészségügyi kamarák országos tisztségviselői posztjukat. Ezt a bizonyos null-pontot az épp tárgyalás alatt álló egészségügyi salátatörvény egyik passzusa úgy módosította, hogy akik eddig mér kétszer betöltötték jelenlegi tisztségüket, azoknak mandátuma 2012 október végével mindenképp megszűnik, s új választásokat kell kiírni. Ezzel együtt újrafogalmazták a választási szabályokat is, mondván, a részvétel emelésével mindenképp növelni kell a megválasztottak legitimitását. Az átírt szabályokat látva az egészségügyi kamarák elnökei találkoztak a frissen kinevezett Balog Zoltánnal, s e tárgyalás eredményeként módosító indítványt nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ennek értelmében jelenlegi ciklusukat még végigvihették volna azok, akik korábban már kétszer betöltötték  ugyanezt a tisztségüket – vagyis az úgynevezett null-pontot 2007 áprilisára helyezték vissza -, utána viszont másnak kellett volna átadni a stafétabotot.

Mindezek mellett, látva a választások alacsony részvételét, azt is szabályozták, hogy a választások első fordulójában legalább a kamarai tagság felének, a második fordulóban pedig negyedének részvétele szükséges a sikeres lebonyolításhoz.

Ez utóbbi ellen szólalt fel a MOK elnöke, mondván: ez a több tízezres tagság esetében gyakorlatilag kivitelezhetetlen, s újból segítségért fordult Balog Zoltánhoz. A miniszteri válasz – módosító indítvány formájában – vasárnap délután érkezett meg. Eszerint az eredménytelen választást négy hónapon belül meg kell ismételni, s ha ekkor sem sikerül megválasztani a tisztségviselőket, a betöltetlen posztokra – így nyilván az elnökire is – ügyvivőt kell választani, aki teljes jogkörrel ellátja a feladatot egészen a következő, „normál” választásokig.

Ugyanakkor a miniszter visszaemelte az eredeti módosítást, vagyis aki már kétszer egymás után betöltötte ugyanazt a tisztséget nem választható újra, mi több, október 31-ig le kell mondania.

Egy másik indítványt a gyógyszergyártók és forgalmazók vártak hetek óta. Azt nevezetesen, amelyben meghatározzák azokat a módszereket, amelyekkel év végéig befoltozható az idei gyógyszerkasszán tátongó 25 milliárdos lyuk. A sokat emlegetett spanyol modell hazaira fazonírozva azt jelenti, hogy minden, hat évnél régebben piacon lévő, gyógyszertárban forgalmazott, ártámogatásban részesülő, ezer forintnál drágább, s generikus változattal nem rendelkező készítmény termelői árának nem 20, hanem 30 százalékát kell befizetni. E rendelkezés augusztus elsejétől lép hatályba.

Bár a Fidesz frakcióvezetője azt ígérte, hogy hasonló, zárószavazás előtti módosító indítványok beadásától – amelyekről értelemszerűen már nem zajlik bizottsági vita – eltekintenek a jövőben, a köztársasági elnök vélhetően nem küldi majd vissza az utólagos módosításokra hivatkozva a salátatörvényt, s aláírja azt, hiszen az utolsó pillanatban átírt passzusok úgynevezett koherencia zavart hivatottak elhárítani.

 

FRISSÍTÉS (2012.06.18. 20:55)

Az esti órákban az Országgyűlés 261 igen, 45 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a salátatörvényt.  Ebben egyebek mellett rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, továbbá módosítják a gyógyszerek támogatási rendszerét; egyes régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól plusz fizetési kötelezettség terheli.

A jogszabály mellékletei tartalmazzák az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók bértábláit, valamint a januárig visszamenőleges és beépülő béremelésük mértékét. A jogszabály rögzíti az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok illetmény-, illetve béremelésének mértékét, továbbá a különböző bérkategóriák szorzóit.

A jogszabály értelmében a rezidensek koordinálására helyi és országos érdekképviseleti szervek jöhetnek létre, az egészségügyben működő szakmai kamarák arányos érdekképviseletének biztosítása érdekében pedig a kamarai választások szabályain is pontosítottak.

Rögzítették továbbá az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltételeit is.

(2012.06.20. 11:55):

A statáriális törvényhozás során a parlament végül egy olyan verziót fogadott el, amely a "régi kamarai vezetőknek" is lehetővé teszi, hogy még egy választáson induljanak

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink