hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

532 gyógyszerből várnak bevételt (FRISSÍTVE: IGYE-reakció...)

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már ebben az évben 850 millió forint körüli összeget vár a spanyol modelltől, amelyet a parlament által hétfőn elfogadott egészségügyi salátatörvény vezet be.

Az OEP az MTI megkeresésére kedden azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek belekerülnek, illetve ki is kerülhetnek gyógyszerek a szabály hatálya alól.

Az ilyen, régóta támogatott gyógyszerek gyártóinak az év utolsó két hónapjában kell fizetniük az OEP-nek, az egészségbiztosító számításai szerint nagyjából 850 millió forintot. 2013-ban és 2014-ben pedig 5,8-7,4 milliárd forint befizetéssel számol az OEP - tették hozzá.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg az újabb egészségügyi salátatörvényt, amelybe vasárnap Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter zárószavazás előtti módosító indítványával került be a spanyol modell bevezetése. Eszerint azon készítmények után, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, 1000 forintnál drágábbak és nincs generikus megfelelőjük, vagyis nem helyettesíthetők, a gyártókat plusz 10 százalékos befizetési kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy az intézkedés által érintett készítmények gyártóinak a már meglévő 20 százalékos fizetési kötelezettségükkel együtt a jövőben összesen 30 százalékot kell fizetniük.

REAKCIÓ (2012.06.20. 10:35):

"Az IGYE meglátása szerint az intézkedés bevezetésével a betegek egészségén megspórolt összeg nincs arányban azzal a veszéllyel, melyet egyes életmentő gyógyszerek támogatotti körből való eltűnése, valamint a gyógyszerellátás biztonságosságának hiánya jelenthet" – fogalmazott szerdai közleményében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink