hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

RÖVIDEN

Tízszeres eséllyel kapnak agyhártyagyulladást a túlzsúfolt lakásokban élő gyermekek, de más fertőzések veszélye is nagyobb az átlagosnál – hívja fel a figyelmet egy, a lakáskörülmények jobbításáért küzdő angol egyesület, a Shelter. Becsléseik szerint jelenleg több mint egymillió gyermek lakik nem megfelelő körülmények között – átmeneti szálláson vagy túlzsúfolt, nyirkos, hideg épületekben. Ezek a körülmények kedveznek a vírusos és bakteriális fertőzések – így a bakteriális eredetű meningitisz vagy a tuberkulózis –, valamint az asztma kialakulásának. Kimutatták azt is, hogy a 7 éves korukban túlzsúfolt lakásban élők egyharmada 33 éves korára krónikus légzőszervi betegségben szenved.
BBC News
A barna hínár (wakame) fogyasztó és antidiabetikus hatású – legalábbis japán állatkísérletek eredményei szerint. A növényben, amely az ázsiai konyhában levesek és saláták gyakori ízesítője, fucoxantin nevű vegyület található. Az ezzel táplált elhízott patkányok és egerek zsírszövetének menynyisége jelentősen csökkent. A pontosabb mérések arra utalnak, hogy a vegyület a zsírsavak oxidációjában szerepet játszó UCP1 fehérje expresszióját indítja be. Antidiabetikus hatását pedig a – halolajokban is nagy mennyiségben található – dekozahexénsav májbeli szintézésnek fokozása révén fejti ki.
Reuters Health
A hasnyálmirigyrák kockázata a felére csökken, ha D-vitamin tablettát szedünk – állítják amerikai kutatók. Két hosszú távú vizsgálat összesen több mint 46 000 résztvevőjének adatait elemezve kiderült: a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő napi 400 nemzetközi egység (IU) D-vitamin fogyasztásakor 43 százalékkal, de még 150 IU bevitele esetén is 22 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki hasnyálmirigyrák ahhoz képest, mintha egyáltalán nem gondoskodnánk a vitamin pótlásáról. A napfény hatására képződött D-vitamin ilyen irányú hatásait még vizsgálják.
Reuters Health
Másodpercek alatt csillapítja a vérzést az a biológiailag lebomló fehérjerészecskékből álló folyadék, amelyet hörcsög- és patkánykísérletek során teszteltek a Massachusetts Institute of Technology és a hongkongi egyetem kutatói. A különféle – agy, máj, bőr, gerincvelő, bél – szöveteken kipróbált anyag szinte minden esetben hatásosnak bizonyult. A folyadékban levő peptidek nanométernyi védőréteget képeznek, amely lezárja a sebet és elállítja a vérzést. Ahogy a seb begyógyul, a gél molekuláira bomlik le, és ezeket a sejtek a szövetek kijavításához építőkövekként felhasználják. Így az operáció időtartamát akár felére le lehet csökkenteni, jelenleg ugyanis a vérzéscsillapítás jelentős hányada a műtéti időnek.
Informed/Reuters Health

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés