hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Örülhetnek a gyógyszercégek az orosz WTO-tagságnak

Elsősorban a hazai gyógyszercégek örülhetnek, annak hogy Oroszország 18 évnyi tárgyalás után tegnap óta a Kereskedelmi Világszövetség (WTO) tagja, állítja a Népszava.

"Ez a csatlakozás különösen fontos az EU számára, hiszen az unió Oroszország elsőszámú kereskedelmi partnere, Oroszország pedig az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere" – üdvözölte nyilatkozatában az Európai Bizottság az új tagállam belépését.

Az orosz WTO-tagság azt jelenti, hogy a két fél közötti kereskedelem immár többoldalú szabályok és kötelezettségek alapján zajlik. Oroszország most 156. tagként csatlakozik a szervezethez, amely immár a világkereskedelem 97 százalékát ellenőrzi.

Belépése nyomán az eddigieknél alacsonyabb importvámokat kell bevezetniük, amitől a külföldi áruk versenyképesebbé válnak az orosz piacon. A belépés hazai bírálói emiatt attól tartanak, hogy az országot a jövőben elárasztják a külföldi olcsóáruk, kiszorítva onnan a hazai márkákat.

Magyarországon elsősorban a gyógyszercégeknek kedvez az orosz csatlakozás, az országban ugyanis híresen nagy mértékű a gyógyszerhamisítás. A WTO tagjaként Oroszországnak mostantól kötelessége lesz fellépni ez ellen. A magyar gyyógyszercégek már az orosz piacon is jelen vannak, az orosz tagsággal erősíthetik pozíciójukat: a tőzsdén is szereplő magyar gyógyszergyártó, a Richter Gedeon termelőüzemmel is rendelkezik Jegorjevsz városában, Moszkvától nem messze – írja a Népszava.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink