hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Okoskarperec segíthet a túlterhelt kórházi osztályokon

Huszonéves magyar mérnökök egy ötletversenyből indultak el termékükkel, egy diagnosztikai karpereccel, ami egészségügyi intézményekben automatikusan monitorozza a betegek paramétereit, írja a Forbes.

A betegek csuklójára csatolható karperec négy dolgot mér: testhőmérsékletet, pulzust, légzésfrekvenciát és oxigénszaturációt, majd az adatokat valós időben továbbítja a nővérpultban lévő interfészhez. Az orvosok és ápolók így egyszerre látják az összes beteg mért paramétereit, megspórolva az időt, amit az egészségügyi személyzet a paraméterek felvételével töltene.

„A konzultációkból azt láttuk, hogy az alapparaméterek monitorozása komoly probléma, de megoldható. Egyszerűen nincs olyan elterjedt, piacvezető eszköz, ami az intenzív osztályon kívüli betegeket folyamatosan monitorozná és megfizethető lenne. Az ápolók a paramétereket egyenként mérik a betegeken, 5-10 percet minimum elvisz egy ember, plusz a fertőtlenítés, a ruhacsere. Az alapból lassú eljárást ez még lassabbá teszi.”

Így született meg a diagnosztikai eszköz ötlete. Kezdetben a készülék egy homlokra erősíthető szemüvegszerűség volt, de rájöttek, hogy praktikusabb lenne egy csuklóra illeszthető karperec. Működése egyszerű: rögzítik a betegekre a karpereceket, folyamatosan mérik a négy paramétert, az adatokat a betegszobában lévő jeladó elküldi a központi egységnek, amely a nővérpultban van, ott pedig egy szoftveren a személyzet folyamatosan figyelheti a betegek állapotát. „Mindez nem rakétatechnológia, az eszközünk a már létező szolgáltatásokat kapcsolja össze okosan és megfizethető módon.”

A riportot ITT olvashatja

(forrás: Forbes)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!