2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Nincs pénz Szlovákiában az orvosbérre

Nincs elég pénz a törvény által előírt megemelt orvosi bérek kifizetésére Szlovákia több megyei és városi kórházában – mondta el az MTI-nek Németh Gabriella, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke pénteken.

Sztrájkkal harcolták ki az orvosok Szlovákiában a béremelést a tavalyi év végén. A sztrájk novemberben kezdődött, ideje alatt rendkívüli állapotot is bevezettek. Az egészségügyi tárca decemberben elfogadta az orvosok követeléseit, majd a megállapodást később a parlament is szentesítette.

A béremelést két szakaszban hajtották végre. Először 2012. január elsején emelték az orvosok fizetését, a második emelés pedig júniusban lenne időszerű.

A kórházaknak a megemelt bérek kifizetésére az első szakaszban hozzávetőlegesen havonta további 2,4 millió euróra lenne szükségük. Az első emelt béreket február 15-ig kell kifizetni, de az ehhez szükséges összeg teljes egészében nem érkezett meg. Annak ellenére sem, hogy az állami általános egészségbiztosító ígéretet tett arra, hogy az orvosok bérére 2012. február 1-jétől havonta 2 millió euróval többet juttat.

A biztosító most azt szeretné, hogy a kórházak megszorításokat hajtsanak végre, és a rendelkezésre álló anyagi eszközöket úgy használják fel, hogy ezzel előteremtsék a hiányzó összeget.

„A rendelkezésre álló anyagiakat célirányosan és gazdaságosan kell felhasználni, de ez nem érintheti a betegeket" – nyilatkozott Németh Gabriella. Hozzátette: Az MKP a kórházak gazdálkodásának hatékonyságát elősegítő intézkedéseket csak akkor tudja támogatni, ha azok végrehajtása nem megy az egészségügyi ellátás minőségének és elérhetőségének rovására.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink