2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés
hirdetés

Bevált a tömeges felmondás, most a nővérek jönnek

A szlovákiai egészségügyben a helyzet csak nem akar normalizálódni, a kormány az orvsokat fegyelmezi, a nővérek felmondani készülnek – tudósít a Magyar Hírlap.

A szlovák kormány a rendkívüli helyzetek idejére korlátozta az orvosok munkabeszüntetési lehetőségeit – írja a Magyar Hírlap. Vészhelyzet idején a munka felvételét megtagadó orvosokat pénzbírsággal vagy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel, esetleg az orvosi regisztráció megvonásával is sújthatnák. A büntetési tétel öt évre emelkedne, ha az orvos munkabeszüntetéséből kifolyólag valaki maradandó egészségkárosodást szenved, vagy életét veszti. A Szlovák Orvosi Kamara felszólította a kormányfőt, hogy bocsássa tárcaközi egyeztetésre a tervezeteket. Tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy az anélkül kerüljön elfogadásra, hogy a szakma kifejthette volna véleményét.

Az orvosok után most a nővérek béníthatják meg az egészségügyi ellátórendszert. Ők attól tartanak, hogy a parlament a márciusi előre hozott választások előtt már nem fogadja el a fizetésemelésről szóló törvényt. Ha a jogszabályt nem fogadják el, a Nővérek és Szülésznők Kamarája háromhullámos tiltakozó akciót szervez, amelynek utolsó állomása a tömeges felmondás lenne.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink