hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nem lesz etikai eljárás Sándor Mária ellen, visszavonta kezdeményezését Balogh Zoltán

Megfenyegették a kamara elnökét és tisztségviselőit, ezzel magyarázta lapunknak Balogh Zoltán, hogy nem lesz etikai vizsgálat Sándor Mária ellen.

Az elmúlt 24 órában kapott fenyegetések miatt döntött úgy, hogy visszavonja az etikai vizsgálatra irányuló kezdeményezését a „fekete pólós mozgalmat” elindító ápolónő, Sándor Mária ellen, erről a mai napon írásban tájékoztatta az etikai bizottság elnökét is – mondta a MedicalOnline-nak dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

– El akarták hallgattatni Sándor Máriát?

– Azért kezdeményeztem az eljárást júniusban, mert Sándor Mária olyan kijelentéseket tett az elektronikus és nyomtatott sajtóban a kamara működésével, az ott tevékenykedő tisztségviselők munkájával kapcsolatban, amelyek nem feleltek meg a valóságnak. Az etikai vizsgálatnak semmi köze nem volt sem a „fekete pólós mozgalomhoz”, sem a szakszervezeti munkájához, sőt a szakdolgozók valós helyzetét visszatükröző nyilatkozataihoz sem.

– Volt szerepe a politikának abban, hogy elindult ez a vizsgálat?

– Nem, sem a kezdeményezésben, sem abban, hogy visszavontam azt. Sem kormányzati, sem ágazati vezetővel erről nem beszéltem, nem egyeztettem, semmiféle presszió nem történt. Hangsúlyozom: ez a kamara belügye lett volna, egy, a kamarát és annak jó hírnevét érintő ügyben indítottam el az eljárást.

– Miért vonta vissza a kezdeményezést?

– Egyrészt a sajtóban megjelent találgatások miatt, amelyekben nem csak azt előlegezték meg, hogy miért indult az etikai vizsgálat, hanem annak eredményét is prejudikálták. Másrészt tegnap óta folyamatosan érkeznek hozzánk e-mailben, telefonon fenyegetések, melyben kollégáimat és engem is fizikai atrocitásokkal fenyegetnek. Háromgyermekes családapaként nem kockáztathatom, hogy esetleg valaki be is váltja valamelyiket.

– Nem ért egyet azokkal a problémákkal, amelyeket Sándor Mária felvet?

– Ugyanazokat a problémákat látjuk, és ugyanazok ellen küzdünk. Tavaly decemberben döntött arról az elnökség, hogy nagygyűlést szervezünk a béremelés folytatása, és a lehetetlen körülmények között dolgozó kollégáink érdekében. A márciusi rendezvényen jelentettük be, hogy ha nem lesz előrelépés, demonstrációt szervezünk májusban. Itt adtuk közre azt a 12 pontot is, ami alapján elindult a tavaszi egyeztetéssorozat. A kamara ezzel feszegette a törvényben szabott lehetőségeinek határait, de mivel más érdekvédelmi szervezet, amelynek ez feladata lett volna, nem szervezkedett, úgy éreztük, lépnünk kell, mert nincs más eszközünk. Ezt várta el tőlünk a százezer főnyi tagság. Mi is a tagságunk érdekeit tekintjük a legfőbb érdeknek! Ennek szellemében egyeztettünk más szakmai csoportosulások vezetőivel április végén. Majd együtt demonstráltunk az „Őszintén az egészségügyről” akciócsoporttal az államtitkárság előtt, ugyanazokért a célokért.

– Egy nővér nem szólalhat fel a kolléganői és a hivatása védelmében?

– Rendezvényeinken rendre megszólalnak a kollégák, kendőzetlenül tárva fel a problémákat. Sándor Mária viszont már nem csupán egy panaszkodó ápolónő, hanem közszereplő, akinek különösen sokan figyelnek a szavaira, ezért ügyelnie kellett volna arra, hogy mit és hogyan mond a köztestületről. Hangsúlyozom: a szervezet vezetőjeként én ezek miatt kezdeményeztem az etikai eljárást, és nem a kórházban végzett munkája, vagy az egészségügyben tapasztalható rossz munkakörülmények kendőzetlen feltárása miatt.

– Kivételes eset, hogy a kamara etikai eljárást kezdeményez?

– Hivatalból indított eljárás még nem volt. Általában betegek, hozzátartozók vagy éppen egészségügyi dolgozók kérik az eljárás elindítását. Az Országos Etikai Bizottságtól kapott információk alapján az első félévben 18 bejelentés jutott másodfokra, ebből 2 másodfokú etikai eljárás zajlott le. Az elmúlt négy évben számos vizsgálat folyt területi szinten, ám ezeknek az eljárásoknak a jelentős része már menet közben megoldódott, első fokon lezárult, csak kivételes esetben jutott el másodfokra.

– Abban, hogy visszavonta a kezdeményezést, van szerepe a közelgő kamarai tisztségviselői választásoknak?

– A kamara helyi és területi választásai néhány héttel ezelőtt megindultak. Nyugalmat szeretnék, de nem első sorban a választások vezérelnek, hanem a júliusban immár hivatalosan is folytatódó szakmai egyeztetések, tárgyalások, melyek célja az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeit javító, ágazati kollektív szerződésbe foglalható elemek elfogadtatása. A köztestület legfontosabb feladatának tekinti, hogy a továbbiakban is a bérből és fizetésből élő kollégáink érdekében szólaljunk fel, képviseljük őket azokon a fórumokon, ahol rólunk, minket érintő kérdésekről vitáznak, vagy éppen a szakdolgozókról döntenek. A kamara nem akar eszköz lenni bizonyos politikai erők szándékaihoz.

 

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink