2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Nem közvetítheti élőben a halálát

A Facebook bejelentette, nem engedi, hogy egy haldokló francia férfi a közösségi oldalon élőben közvetítse saját halálát. Alain Cocq az után jelentette be szándékát, hogy Emmanuel Macron elutasította az eutanázia-kérelmét, közli a hvg.hu.

Az 57 éves Alain Cocq 34 éve szenved egy olyan betegségben, amelynek eredményeként erei gyógyíthatatlanul károsodnak. Miután Macron elutasította eutanázia-kérelmét, Cocq közölte, nem eszik, nem iszik és nem szedi be gyógyszereit sem. Az állandó fájdalmakkal élő férfi Facebook-posztban azt is közölte, meg akar halni és teljes békében éli utolsó napjait, és mindezt a Facebookon közvetíti.

A Facebook viszont ezt letiltotta. A döntést azzal indokolta, hogy a közösségi médium szabályzata tiltja mindenféle, öngyilkosságra utaló kép vagy videó közzétételét. Cocq válaszolt is a Facebooknak, s közölte: diszkriminatívnak tartja, hogy a közösségi oldal nem engedélyezi a szabad véleménynyilvánítást.

A Dijonban élő Alain Cocq azért kérte meg Macront arra, engedélyezze számára a francia törvények által tiltott aktív eutanáziát, mert már évek óta mozgásképtelen és ezért nem tudja magát a halálba segíteni. "Csak azt kérem, hogy büszkén halhassak meg. Akadnak, akik aktív eutanáziáról vagy seítséggel elkövetett öngyilkosságról beszélnek. Számomra viszont arról van szó, hogy szeretnék büszkén, aktív orvosi segítséggel meghalni" - írta Cocq. A beteg férfi korábban már szervezetet is alapított azért, hogy megjavítsa a fogyatékkal élők életminőségét.

Macron válaszában azt hangsúlyozta, hogy bár meghatotta a levél és tiszteli Cocq akaraterejét, nem teljesítheti a kérést, mert nem áll a törvények fölött, és nem kérhet meg senkit, hogy lépjen át a jelenlegi francia törvényeken. Cocq a CNN-nek adott nyilatkozatában azt mondta, számított arra, hogy Macron nem teljesítheti a kérést, ám értékelte azt az együttérzést, amely az államfő leveléből sugárzott.

Cocq szenvedése miatt valószínűleg újra felizzik a vita Franciaországban az eutanázia szabályozásáról, írja a lap.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink