hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

„Nem képtelenség” Je Si-ven úszónő olimpiai eredménye

Je Si-ven kínai úszónő olimpiai aranyérmet nyert a 400 méteres vegyesúszásban 28,43 másodperccel, világrekorddal. Mi több, a 16 éves, 64 kg-os, 174 cm-es lány az utolsó 50 méteren, a gyorsúszásban 0,17 másodperccel jobb időt ért el, mint ugyane versenyszám férfi bajnoka, Ryan Lochte (27 éves, 84 kg-os, 188 cm-es).

A Blikk Sós Csaba véleményét kérdezte az eredményről: „– Döbbenetes – kezdte Sós Csaba (55), a SOTE tanszékvezetője, az FTC úszó-szakosztályának szakmai igazgatója, aki maga is három olimpián vett részt. – Orvosnak tanultam, de ilyennel én a tanulmányaim során sem találkoztam, ez élettanilag lehetetlen. Hacsak nem ez a világ nyolcadik csodája! Nagyon szemet szúró az eredmény… – Ryan Lochte nem akárki, fantasztikus úszó, lehetetlen, hogy egy lány gyorsabb nála – mondta Sós.”

Meg vannak döbbenve a külföldi szakértők is, bár általában kevésbé élesen fogalmaznak, s a legtöbben nem zárják ki, hogy doppingszer nélkül is előfordulhat kivételesen ilyen „csoda”.

Ryan LochteMitch Lomax, az angliai Portsmouth-i Egyetem sportélettanásza például azt mondja: „Nem várnám, hogy olimpiai szinten egy női úszó felülmúl egy férfit, hacsak valami nem sikerült rosszul a férfinak. De azért nem mondanám, hogy ez élettani képtelenség.”

John Leonard, az Úszóedzők Világszövetségének tagja „hihetetlen”-nek nevezte Je Si-ven teljesítményét, de mind Je, mind a kínai csapat visszautasította a doppingolásra vonatkozó vádakat. Minden olimpiai érmest doppingtesztnek vetnek alá. Ha egy sportoló egészen kiemelkedő eredményt ér el, akkor plusz teszteket is végezhetnek rajta, azonban a harlow-i olimpiai anti-dopping laboratórium nem ad felvilágosítást arról, hogy alávetették-e ilyeneknek Je Si-vent. A Brit Olimpiai Szövetség szerint Je „tisztának” bizonyult.

Kevin Moran, aki korábban maga is úszóversenyző volt és most az új-zélandi Auckland-i Egyetem egészségügyi oktatója, azt mondja, hogy az elit sportolók meg szokták tapasztalni a „csökkenő eredmények törvényét”. Ez alatt azt érti, hogy a teljesítményskála alján nem szokatlanok a nagy teljesítményjavulások, azonban a skála felső végén „nem várhatók” ilyenek.

Je Si-ven„A sportteljesítmény szempontjából a férfiak és a nők között az egyik fő élettani különbség az, hogy a nőknek általában viszonylag kisebb méretű a szívük” – mondja az Exeteri Egyetem élettanásza, Andrew Jones. Ráadásul a férfiak jóval több tesztoszteront termelnek, ami természetes doppingszerként működik, mivel serkenti a hemoglobin termelődését, s ennek folytán a férfiak vére több oxigént szállít. A nők esetében kisebb az az átlagos oxigénmennyiség, ami eljut az izmaikhoz, mint a férfiakban, és a kevesebb oxigén kevesebb energiát jelent idézi a New Scientist.

John Brewer, a Bedfordshire-i Egyetem sportigazgatója szerint nem túl meglepő, ha egy olyan hatalmas népességben, mint amilyen Kínának van, felbukkan egy kivételes tehetségű sportoló. Azt is hangsúlyozta, hogy a sportolók biológiai mintáit az olimpia után még nyolc évig megőrzik. Ha később kiderülne, hogy egy sportoló illegális szert használt, diszkvalifikálják.

A hosszú megőrzési időtartamot az indokolja, hogy a doppingolók és a doppingellenőrök közötti „verseny” egyenlőtlen – a doppingolók vannak előnyben.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist, Blikk)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink