2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitekintő

Doppingteszt helyett biológiai útlevél?

A doppingolást inkább a sportoló szervezetére gyakorolt hatás alapján mutatnák ki, a versenyző egészségi állapotának hosszabb időre visszamenő folyamatos követésével, mintsem a szúrópróbaszerű vér- és vizeletvizsgálatokkal.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, Sepp Blatter bejelentette, hogy a FIFA meg kívánja vitatni a doppingellenes világszervezettel azt a lehetőséget, hogy a labdarúgók számára biológiai útlevelet vezessenek be. Ez a kerékpársportban körvonalazódó eljárás lehetővé tenné, hogy a doppingolást inkább a sportoló szervezetére gyakorolt hatás alapján mutassák ki, a versenyző egészségi állapotának hosszabb időre visszamenő folyamatos követésével, mintsem a szúrópróbaszerű vér- és vizeletvizsgálatokkal.

Sepp Blatter szerdán a svájci Neuchatelben részt vett egy vitán, amelyen a sportolók doppingolásának megakadályozásáról volt szó. A FIFA elnöke nem riadt vissza attól, hogy kétségbe vonja a nemzetközi doppingellenes szervezet, a World Anti-Doping Agency (WADA) laboratóriumainak szavahihetőségét. „Fel lehet tenni a kérdést, hogy vajon a tesztek minden laboratóriumban megbízhatók-e" - jelentette ki.

Utalva a Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke által korábban említett számokra, amelyek szerint a versenysportban a doppingellenes tesztek 2 százaléka adott pozitív eredményt, megjegyezte, hogy a labdarúgásban az ellenőrzéseknek csak 0,3 százaléka végződik ilyen eredménnyel, és csupán a próbák 0,03 százaléka mutatta ki olyan termékek használatát, amelyek, mint a szteroidok vagy az amfetaminok, a teljesítményt javítják: a többi úgynevezett „társasági drog".

Blatter elutasítja, hogy a labdarúgókat az év 365 napján bármikor, versenyen kívül is doppingtesztnek vethessék alá, amit idén vezetett be a WADA valamennyi élsportoló vonatkozásában. Nem értett egyet a két szervezet abban sem, hogy pozitív eredmény esetén milyen időtartamú szankció lehet előírható.

Csütörtökön azonban Sepp Blatter és John Fahey, a WADA elnöke Zürichben egyeztetett a két szervezet doppingellenes stratégiájáról. Fahey ezt követően bejelentette, hogy a FIFA együtt fog működni a WADA illetékeseivel abban, hogy erőteljesebben fellépjenek a doppingcsalások ellen. Fahey szerint a kerékpársport doppingellenes módszereit idéző biológiai útlevél „igen hatásos stratégia lehet az elkövetkező években" és üdvözölte azt, hogy egy olyan fontos sportág, mint a labdarúgás, kész az együttműködésre.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) 2008 januárja óta rendszeresen vérmintákat vesz minden hivatásos versenyzőtől, hogy rögzítse általános egészségi állapotukat, amit aztán össze lehet hasonlítani a doppingtesztek eredményeivel.

„Ez hosszú távú projekt, amelyet érdemes kipróbálni" - jelentette ki a megbeszélés után Jiŕi Dvoŕak, a FIFA egészségügyi vezetője, megjegyezve, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség évente 33 ezer doppingvizsgálatot végzett. A 0,3 százalék pozitív eredményt hozó vizsgálat jobbára az olyan élvezeti drogok használatát mutatta ki, mint a marihuana és a kokain, és csak 0,3 százalékuk esetében volt szó teljesítményfokozó szerről.

A FIFA és a WADA között a múltban gyakran folyt vita főleg azzal a szabállyal kapcsolatban, hogy a sportolóknak három hónapra előre napról napra jelezniük kell, hol fognak tartózkodni.

Globusz.net

cimkék

hirdetés

Könyveink