hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kerülhetnek-e ételekbe doppingszerek?

Megbukott a doppingvizsgálaton a háromszoros Tour de France-győztes Alberto Contador. A spanyol kerékpáros azzal védekezik, hogy valamilyen fertőzött étellel juthatott a szervezetébe az egyébként igen népszerű tiltott anyag. A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint az érvelés nehezen bizonyítható. Nem életszerű, hogy doppinglistán lévő anyag hústermékekből kerüljön az emberi szervezetbe.

Alberto Contador ügye ráirányítja a figyelmet arra, amivel a tudományos világ a doppingellenes tevékenység kapcsán foglalkozik, vagyis hogy kerülhetnek-e élelmiszerekbe anabolikus hatással rendelkező anyagok – mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes. A háromszoros Tour de France-győztes spanyol kerékpáros szervezetében nagyon kis mennyiségű klenbuterolt mutattak ki az idei francia körverseny egyik szakasza után, ezért Contador versenyzési jogát ideiglenesen felfüggesztette a nemzetközi szövetség. A Magyar Antidopping Csoport vezetője kiemelte: a WADA eddig azzal érvelt, hogy nem bukhatnak meg a sportolók, ha szervezetükben élelmiszerből kerülnek tiltott anyagok, mivel nagy különbség van a mért mennyiségek között.

Tiszeker Ágnes szerint jogászok csatározásához és nemzetközi perhez is vezethet az ügy, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a spanyol kerékpáros be tudja-e bizonyítani, vétlenül ette meg a fertőzött ételt. Nehezen bizonyítható, hogy a versenyzőnek nem volt tudomása a tiltott anyagról – vélekedett a Magyar Antidopping Csoport vezetője, aki nem tud példát arra, hogy elfogadták volna ezt az érvelést.

A klenbuterol az izomtömeg növelését és a zsírmennyiség csökkentését segíti elő, és népszerű a sportolók körében – közölte Tiszeker Ágnes. Hozzátette: állatoknak is adják ezt a szert.

"Nem életszerű"

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa szerint nem életszerű, hogy doppinglistán lévő anyag hústermékekből kerüljön az emberi szervezetbe. Olyan eset már előfordult, hogy az étrend kiegészítőben volt található a tiltott anyag, legtöbbször anabolikus szteroid, de olyannal még nem találkoztam, hogy természetes élelmiszer tartalmazott volna olyan anyagot, ami a doppinglistán szerepel, és ettől pozitív lett volna egy sportoló mintája – fejtette ki Martos Éva.

Contador ártatlanságát bizonygatja

Contador rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: biztos benne, hogy valamilyen fertőzött, szennyezett étellel kerülhetett szervezetébe a tiltott szer, ami a megengedett érték 400-ada.

"Lefolytattuk a csapat belső vizsgálatát, és az eredményt hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Azt mondhatom, hogy nem doppingszerrel került a klenbuterol a szervezetembe. A Touron folyamatosan ellenőriztek, és előtte minden teszt eredménye negatív volt. A továbbiakban is mindenben a hatóságok és az UCI rendelkezésére állok" - fejtette a sportoló. Hozzátette: a csapatszállodában felszolgált ételre panasz volt, ezért inkább hozattak a pihenőnapra Spanyolországból, és ebből július 20-án, majd 21-én is fogyasztott.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés