hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Az utánpótlás sportolóinál is aggasztó a doppingolók aránya

Aggasztó mértékben elterjedt a doppingszerek használata már az utánpótlás sportolóknál is – derült ki a mainzi és tübingeni egyetemek közös tanulmányából.
A 480, átlagosan 16 éves kerettag részvételével névtelenül, közvetett kérdések segítségével végzett vizsgálat eredménye szerint a fiatal sportolók 6,8 százaléka használt már életében legalább egyszer valamiféle teljesítménynövelő szert. A doppingteszteknek azonban csupán 1 százaléka mutat ki tiltott szerhasználatot.

Perikles Simon, a Mainzi Egyetem sporttudósa, a tanulmány egyik társszerzője szerint a hivatalos vizsgálatok alábecsülik a problémát.
 
A különösen nagy teljesítményt követelő sportágakban gyakran alkalmaznak olyan doppingszereket, amelyeket nem mutatnak ki a tesztek, ám a sportágak ifjúsági keretein belül alig vagy egyáltalán nincs ellenőrzés. A kutatók csoportja különösen ezen a területen tartaná fontosnak a megelőzést.

A Heiko Striegel és Rolf Ulrich, a tübingeni egyetem munkatársainak közreműködésével készült tanulmány a Drug and Alcohol Dependence című szaklapban olvasható.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink