hirdetés
2022. január. 20., csütörtök - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Mi hajtja az elnököt: DHEA vagy EPO?

Eutanáziával segítették halálba 1996-ban az akkor már 15 éve rákban szenvedő Francois Mitterrand volt államfőt, a jelenlegi elnök, Nicolas Sarkozy pedig tiltott gyógyszereket szed - ezt állítja két újságíró a héten megjelent kötetében, tudósított az MTI.

Az utolsó tabu. Revelációk az elnökök egészségről című könyvükben Denis Demonpion és Laurent Léger azt írják, hogy az 1981 óta prosztatarákban szenvedő és már ágyhoz kötött Mitterrand-nak 1996. január 8-án "a saját kérésére megrövidítették a kálváriáját ... intravénásan kapott egy injekciót".

Gilbert Mitterrand, a néhai államfő egyik fia azt mondta az újságíróknak, hogy csak "egyetlen ember tudja, mi történt, de az semmit nem fog mondani. Nekünk is csak annyit mesélt, hogy minden békésen zajlott le". Ez a személy az eutanáziát követően állítólag telefonon értesítette Mitterrand orvosát, dr. Claude Gublert.

A jelenlegi államfőről a szerzők úgy tudják, hogy olyan pirulát szed, amely nem engedélyezett a francia gyógyszerpiacon, még receptre sem kapható. "Olyan gyógyszereket adnak az elnöknek, amelyeknek nincs forgalomba hozatali engedélyük, de amelyek feldobják őt" - fogalmaznak az újságírók egy Nicolas Sarkozyhez közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki ugyanakkor nem mondta meg az ominózust gyógyszer nevét. A szerzők ezt követően azt találgatják, vajon az öregedést késleltető DHEA hormonkapszuláról vagy pedig a sportolók által kedvelt tiltott teljesítményfokozóról, az EPO-ról lehet-e szó.  Az elnöki hivatal egyelőre nem kívánta kommentálni a könyv találgatásait.  

A kötet szerzői más francia vezető politikusnak a közvélemény előtt eltitkolt egészségi állapotáról is szolgálnak újdonságokkal. Edouard Balladur egykori elnökjelölt például végbélrákban szenvedett, amikor 1995-ben befejezte miniszterelnöki mandátumát. "Miután ismét egyszerű képviselő lettem, senki nem érdekelt (hogy mi bajom)" - mondta a volt kormányfő az újságíróknak. Amikor pedig Jacques Chirac előző köztársasági elnök újraválasztását követően, 2002-ben agyérrendszeri problémákkal került kórházba, felesége és lánya annak érdekében gyakoroltak nyomást az orvosokra, hogy hallgassák el, mi a baja az államfőnek - olvasható a kötetben.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink