hirdetés
2024. június. 16., vasárnap - Jusztin.
hirdetés

Mihályi Péter: Az ésszerű szervezés is hiányzik az egészségügyből

Az egészségügyi ágazatot érintő aktualitásokról beszélt Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár a KlikkTV Tíz című műsorában.

A közgazdász szerint a magyar egészségügy állapota jelenleg stagnál – írja összefoglalójában a HírKlikk

A szükséges anyagi források azért hiányoznak a gyógyításból, mert azok az ország gazdasági fejlettségétől függenek. A kérdésre, miért oly nagy a különbség a magyar és az osztrák egészségügyi közellátás mögött, Mihályi válasza: azért, mert nyugati szomszédunk Európa egyik leggazdagabb országa, a mi országunk viszont az egyik legszegényebb. Amikor Ausztria – amely napjainkban az unió egyik leggazdagabb országa – olyan fejlettségi szinten állott, mint mi most, hasonló volt az egészségügy helyzete, mint amilyen most Magyarországon, Európa egyik legszegényebb országában.

A gond a nem racionálisan szervezett intézmény-hálózattal van és azzal, hogy az életkor meghosszabbodásával egyre több a betegségekkel küzdő idős ember.

Mihályi feleslegesnek és költségesnek minősítette az egészségügyben állandóan folyó átszervezést, ezek a lépések is gátolják a helyzet javítását. Racionális szervezéssel sokat lehetne a gyógyításban megtakarítani. A kérdésre, mi lehetne egy jövendő új kormány első lépése az egészségügy tekintetében, Mihályi a saját tárca megteremtését tartotta elsőrendűnek. Az egészségügynek képviselettel kell rendelkeznie a kabinetben, hogy ne fordulhasson elő többé olyasmi, mint a házi pálinkafőzés engedélyezése.

Mihályi komoly gondnak ítélte az állandó központosítást, átszervezést. Ezek mindig jelentős költségekkel, a vezetők és közvetlen munkatársaik kicserélésével járnak. A rendszerváltás előtt intézményvezetők általában 15-20 évig álltak posztjukon, szemben a jelenlegi átlaggal, amely néhány év. 

(forrás: HírKlikk)
hirdetés

Könyveink