hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

"Az egészségügy alapvető kérdése, hogyan finanszírozzák"

Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár volt a vendége a Klikk Tv Tíz című műsorának. Szerinte nem lehet a rendszereket folyton átszervezni.

25 éve mélységes meggyőződésem, hogy a magyar egészségügy alapvető kérdése, hogyan finanszírozzák. Adóból, mint például a tűzoltóságot, akik annyiszor jönnek ki, ahányszor csak kell, vagy biztosításból, amikor az emberek befizetnek valamennyit a bérük, fizetésük arányában, amiért aztán kapnak valamilyen szintű ellátást. Ehhez képest az, hogy egyik kórházat leválasztjuk a másikról, aztán összeolvasztjuk egy harmadikkal, vagy az, hogy dolgozókat átvezénylünk a megye egyik kórházából a másikba, lényegtelen kérdések. Az egészségügy finanszírozásának ügye 1990-ben és 2006-ban vetődött fel, az utóbbi 12 évben azonban nem – emlékeztetett Mihályi Péter.

Az egyetemi tanár szerint a mostani átszervezések tanulsága – ami messze túlmutat az egészségügyön – az, hogy nem lehet a rendszereket folyton átszervezni. Sem a vasutat, sem a rendőrséget, a hadsereget, a megyéket, mert minden olyan átszervezés, amely egy-két éven belül megváltoztatja az ott dolgozó és a szolgáltatásokat igénybe vevő emberek helyzetét, ártalmas, hatalmas veszteségekkel jár.

Amikor arról beszélnek – folytatta Mihályi –, hogy a magánorvosokat bizonyos időre átvezénylik az állami rendszerbe, már a gondolattal is felmérhetetlen károkat okoznak. Az is alapvető (lenne), hogy az egészségügyet egy szakapparátus irányítsa, amit jobb országokban egészségügyi minisztériumnak hívnak. Ha a Belügyminisztérium irányítja az egészségügyet, az garantáltan zavarokhoz vezet. Minden rendszernek vannak problémái, az amerikainak is, a németnek, az osztráknak is. A kérdés az, hogy ezeket a problémákat a társadalom többsége elfogadja-e. A válasz az, hogy a legtöbb helyen igen. Angliában, Amerikában is és lényegében Magyarországon is elfogadják, miközben tudják, hogy mennyi hibája van az egészségügyi rendszernek. Hegel mondását idézve, Mihályi azt mondta: a problémákat nem szokták megoldani, csak túllépnek rajtuk és más problémák kerülnek előtérbe.

A teljes információ a Hírklikk oldalán

(forrás: HírKlikk)
hirdetés

Könyveink