hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Metformin a rák megelőzésére?

A metformin talán megelőzi a vastag- és végbél, valamint a tüdő rosszindulatú daganatát.

Japán kutatók arról számoltak be, hogy az alacsony dózisú (250 mg/nap), 1 hónapos metformin kezelés alkalmas lehet a colorectalis carcinogenesis felfüggesztésére. A vizsgálat során 12 nem diabéteszes beteget hasonlítottak össze 14 egyéb beteggel, akik nem kaptak metforminterápiát. Mindkét csoportban a végbélben, a cryptákban már jellemző elváltozásokat találtak. Az 1 hónapos kezelés után nemcsak az említett elváltozások száma csökkent, hanem az ún. proliferáló sejtmag antigén index is. Az alacsony dózisú metformin adás során mellékhatást (laktát acidózis, alacsony vércukor vagy hasmenés).nem tapasztaltak

Ehhez a megfigyeléshez kapcsolódnak amerikai rákkutatók egérmodellben történt állatkísérletei. Először az egereket dohányexpozíciónak tették ki, majd az egerek egy részét metforminkezelésben részesítették. Akik nem kaptak metformint, azokban 100%-ban kialakult a daganat. Ezzel szemben a terápiában részesültek 33%-ában csökkent a daganat fokozott osztódása, illetve 34%-ukban a tumor kisebb lett.

A metformin megváltoztatja a sejt energiametabolizmusát, amivel feltételezhetően kedvezőtlen körülményeket okoz a rosszindulatú daganat sejtjeinek, és már a rákot megelőző állapotokban is megvalósul e hatás. Ez azért nagyon fontos, mert ez a behatás nem toxikus, szemben a radio- és a kemoterápiával.

Forrás: Cancer Prev Res (Phila Pa). 2010; 3: 1049-1052, 1060-1065, 1066-1076, 1077-1083.

 

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink