hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A metforminkezelés növeli a B12-vitaminhiány rizikóját

Ismeretes, hogy a metformin a 2. típusú diabéteszben a leggyakrabban felírt gyógyszer, s előidézhet B12-vitamin malabszorpciót, és ennek következményeként növelheti a B12-vitaminhiány rizikóját.

Holland kutatók vizsgálták a B12-vitaminhiány kockázatát, a B12-vitamin és a homocisztein koncentrációját a vérben metforminkezelésben részesülő diabéteszes betegekben. A vizsgálatba összesen 380 beteg került be, metformin- (850 mg) vagy placebókezelésben részesültek naponta 3 alkalommal, 4,3 évig.

A metformin szignifikánsan (19%-kal) csökkentette a B12-vitamin koncentrációt. Az abszolút B12-vitaminhiány rizikója és az alacsony B12-vitaminszint szignifikánsan gyakoribb volt a metformin csoportban, mint a placebót kapókban (7%-kal, illetve 11%-kal). A vér homocisztein koncentrációja hasonlóan és szignifikánsan emelkedett. Feltűnő volt, hogy a metformin B12-vitaminszintet csökkentő hatása és a terápia időtartama között egyenes összefüggés volt.

Végeredményben a vizsgálat végzői javasolják a B12-vitaminszint monitorozását mindazokban, akik metforminkezelésben részesülnek.  További vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy a B12-vitamin prevenció megakadályozza-e e hatások létrejöttét.

A B12-vitaminról

Másik neve Kobalamin, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyája által kiválasztott glikoproteinhez (intrinsic faktor) kapcsolódva szívódik fel. Az esetek többségében vitaminhiány akkor lép fel, ha nem képződik a kobalaminokat szállító intrinsic-faktor, így a táplálékban jelen lévő vitamin nem tud bejutni a szervezetbe. A kobalaminok koenzim formájában kapcsolódnak be a fehérjék, a szénhidrátok és más nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjébe.

B12-vitaminforrások

Növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni (hús, hal, belsőségek, kefir, joghurt, sajt, tojás). Rendkívül nehezen szívódik fel, a felszívódása csak intrinsic faktor jelenlétében megy végbe, és a bélben képződő mennyiség tizede szívódik csak fel, a többi kiürül a szervezetből. Az ember évi szükséglete kb. 1 mg-ra tehető.

A B12-vitamin szerepe

Részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van. Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

(Wikipedia és Medicalonline)

(A kutatás forrása: de Jager et al. Long term treatment with metformin  in patients with type 2 diabetes and risk of vitamin B12 vitamin deficiency. Randomised placebo controlled trial. BMJ 2010 May 20; 340: c2181.)

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink